Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrnuto

Marketing

Obrnuta sreća

Kako prosječni Zagrepčanin (ili pučki Zagrebčanec) postaje sretan? Što je in? Novi auto je in za rijetke sretnike koji imaju novaca za to, ako ne novi onda polovna, kao što reče jedan blogger "životinja od 2 tone za 250 konja". Onda, tu je sport, nogomet, fitness, novine, filmovi, cure, seks, dobar posao, puno para, vikendice, opet seks, jedrilice, putovanja, tehnologija, novi DVD, novi kompjuter, nova neponovljiva ploča u koju je uštekan novi neponovljivi procesor i to sve u novom, neponovljivom kućištu, opet seks, pa malo roštilja, groznica subotnje večeri koja počinje još u petak navečer, opet seks, parizer, piva, žuja je zakon, šetnja s dobrim komadom (mesa), vožnja s dobrim komadom mesa u komadu lima, disco, opet seks, skakanje s padobranom, planinarenje, koncert klasične glazbe, krvavice, klizanje, a joj, zaboravio sam more, umakanje domada mesa u slanu tekućinu nakon što smo ga dobro skuhali u komadu lima, knjiga, dobra knjiga, krimić, opet seks, ribičija, skakanje u vreći, da se izrazim po srpski banđi-đamping, politika, razgovori o politici, kupovina u Mercatoneu, zagrljaj žene, opet seks, romantična šetnja, slani štapići, sladoled, cedevita, let zmajem, ronjenje, kozmetika, bojanje kose, farbanje noktiju. Ok, ak sam zaboravio neki način uživanja, podsjetite me. A joj, zaboravio sam, šetanje psa, odvođenje psa kod psećeg frizera, paint-ball i kavijar.

Kao što Krišna reče u Bhagavad-giti, "ali dozvoli da te sada upoznam sa ratnicima na suprotnoj strani". Sreća je kao što znamo, u ovom svijetu neodvojiva od nesreće. Kao slatka riža u koju je nasipan pijesak. S jedne strane je slatka, ali s druge strane pijesak škripi pod zubima.

Da biste uopće probali uživati u gorenavedenim stvarima, morate potpisati ugovor o životu u materijalnom svijetu koji sa sobom nosi puno problema. Nabrojat ćemo neke od njih. Rođenje, bolest, starost i smrt. Ili po drugoj podjeli patnje koje dolaze od uma, od drugih živih bića i od polubogova. Sigurno niste tako detaljno proučavali ovaj dio ugovora kao onaj koji sadržava vedriju stranu života, pa hajde da nabrojimo neke probleme:

Vi plačete, a nitko ne kuži zašto, bijela kava u vrtiću je uvijek hladna, sloj pekmeza u vrtiću je uvijek pre tanak, pranje mliječnih zubiju prije spavanja, ispadanje mliječnih zubiju (zašto sam ih onda prao), vodene kozice, uši, komunistička ekonomija, komunistička ideologija, Titovi pioniri, osnovna škola kao cijelina, osnovna škola kao dosadni predmet na kojima se ne govori o samospoznaji, iskompleksirani bolesni profesori, usmeni ispiti, pismeni ispiti, domaće zadaće, stariji učenici koji se iživljavaju na mlađima, zločesti tata, zločesta mama, zločesti rođaci koji vas uvijek žele ljubiti, a vi njih ne, cure koje Vas ne šljive, cure koje Vam bacaju vibre ali su ružne, cure koje Vam postoju dosadne nakon par mjeseci, ali nikako da ih se riješite, zubobolja, vojni rok, matura, upis na faks, bolesni profesori na faksu, policija koja Vam naplaćuje kazne, američki filmovi koji vam neprestano govore da se može uživati u ovom svijetu (samo moraš biti amerikanac), susjed koji se svađa sa svojom ženom dok vi pokušavate spavati, prosjaci koji traže pare i podsjećaju vas da ovaj svijet nije baš lijep za svakoga, dosadni Hare Krišne koji stalno dijele knjige koje ne razumijete, stalno plešu po gradu i uvijek su sretni, prevelika vrućina ljeti, češka obitelj koja jede smrdljivu paštetu pored Vas na plaži, ekipa koja Vas je prebila u disku zato jer ste ih pogledali, ekipa koja vas je prebila u disku zato jer ih niste pogledali, lista za čekanja za transplantaciju bubrega na kojoj ste uvijek pre nisko, hepatitis C, AIDS, droga koja vam je bila super dok niste potrošili sve pare, dosadne sapunice koje vaša mama gleda cijeli dan, a vi ne možete gledati ništa drugo, političari koji vam uvijek govore da rade za opće dobro, a ustvari gledaju osobnu dobit i nikad im dosta novca, slave i janjetine, šef na poslu koji Vas malterira, slabo plaćeni posao jer niste uspjeli naći posao u struci, otkaz, neisplata plaće, rak na plućima koji se pojavio baš na vašim plućima umjesto na plućima nekog nepušača, skupe terapije, djeca koja ništa ne slušaju i koja lude unaokolo i ne daju vam mira, djeca kojima stalno u školi govore da moraju nešto kupovati. Kćerka, koja je zatrudnila, a dečko je ostavio, sin koji je nastradao u prometu jer ste mu dali vašu "životinju od 2 tone i 250 konja", kćerka koja je dobila otkaz i sad je samohrana majka sa troje djece i dva braka iza sebe, vaša bivša žena koja vam zbog novog zakona sada utjeruje alimentaciju, bol u kostima, slomljen kuk nakon što ste pali na stepenicama, osamljenost u staračkom domu nakon što vas se obitelj sada konačno riješila pošto više niste produktivni, onaj osjećaj da ste cijeli život proveli na krivi način.

I kaj sad, kaj Hare Krišne imaju rješenja za sve te probleme? Naravno, imamo rješenja kako da otklonite i nesreću i sreću. Mada vjerojatno na prvi pogled sreća nikome ne predstavlja problem, no ovo je kao što znate obrnuti Hare Krišna blog, u kojem ništa nije onako kako se čini na prvi pogled. Kako se riješiti Vaše sreće i Vaše nesreće, pročitajte u našem sljedećem javljanju.

Post je objavljen 22.08.2004. u 16:34 sati.