Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/daemonary

Marketing

Daemonary

Knjiga. Pažljivo uvezana u tamnu kožu. Listovi žuti pergament, čist i gladak, šušti pod prstima gotovo prizivajući u svijest neku melodiju. Ti listovi pjevaju tisućama zarobljenih glasova, a svaka stranica donosi priču o jednom od 'izabranih', o jednom od velikih demona. Na koricama: ljudsko lice, a ispod kože - moje kože - skriveni su svi. Moje zvijeri. Moji najbolji prijatelji. Moji najljući neprijatelji. Moji demoni.

Uvijek u paru.. uvijek dvije suprotnosti koje se nadopunjiju u cjelinu. Vječni ples Jina i Janga.
- Lažov koji želi primamiti ljude, a nema u stvari ništa za ponuditi.. osim laži; i Samotnjak koji ne želi ljude, a sve u njemu je pola i samo traži svoju drugu polovicu.
- Dijete, uvjek nevin i naivan, uvijek otvoren za svaki napad, uvijek povrijeđen a nikad ne bježi; i Gospodar, manipulator koji uvijek dobije ono što želi, koji se uvijek postavi na vrh, koji je uvijek nedodirljiv na vrhu planine sa koje vlada... a čini se tako blizak.
- Stroj, onaj što sve može izmjeriti, izvagati, procijeniti.. onaj koji je siguran, ali bez osječaja; i Ljubavnik, koji osjeća do granica izdržljivosti.. koji se kupa u osjećajima: i ljubavi i mržnji, i sreći i tuzi, užitku i boli.. savršeno nepovezan sa stvarnošću
-Svijetlost: anđeo zaštitnik, onaj koji se žrtvuje za svakog čovjeka, kojem se narav da slobodno i bezgranično daje; i Mrak, koji štiti sebe, demon vojska, koji žrtvuje sve, bez milosti, da otme za sebe sigurnost... i slobodu.

I svaki za sebe cjeloviti lik. Svaki par zatvorena cjelina. Svi zajedno, razbijeno zrcalo, odraz duše jednog običnog čovjeka.


Post je objavljen 21.08.2004. u 11:22 sati.