Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trapula

Marketing

Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba

Istina je. Tek sad vidimo koliko istine ima u toj rečenici koja se nekada tako često pisala po leksikonima i spomenarima. Tu sam rečenicu čuo prvi put od svoje majke, dok sam popunjavao leksikon stanovite Barbare (kasnije mi je bila cura, a u 17 je već imala bebu, srećom ne moju).
Da, puno je istine u toj rečenici. Glavni su ti problemi u životu pismeni ispit iz hrvatskog, ispitivanje iz matematike, neuzvraćena ljubav itd. Osim škole nemaš nikakvu drugu obavezu (dobro ovdje ne računam šetanje psa, zalijevanje vrta i sl.) i drugi skrbe za tebe. Ljubavni život ti je ispunjen na najljepši mogući način, nađeš si neku ljubav i svoje emocije pokazuješ šakama i nogama. Ja sam svoju veliku školsku ljubav Dianu izmasakrirao šakama po leđima od silne ljubavi, tako da ona i danas zna reći kako je to bila definitivno jedna od najbolnijih ljubavi.
Kada uhvatiš sedmi razred onda počinje pubertet (nekom prije nekom kasnije) te su ti onda problemi malo veći, ali i dalje nisu egzistencijalne naravi. Većinom je riječ o pubertetskim mušicama koje ti zuje oko glave, te homornalnim poremećajima koji rezultiraju i povećanim interesom za suprotni spol.
A čim krene povećani interes za suprotnim spolom, onda kreću i problemi. Kužite vi to? Sve ok dok nema ljubavi koju konzumirate, ali kad se pojavi takav oblik odnosa onda krećemo sa pravim problemima ...

Glavna stepenica u svijet odraslih, odnosno u svijet ljudi sa pravim problemima, je ulazak u zajednički život. Kreće borba sa financijama, život na kredit i koloplet ljudskih odnosa u koji morate ulaziti (unutarkućanski, međuobiteljski, odnosi prema prvima, drugima, trećima ...).
Zatim tu je posao koji je u nekim fazama teško podnošljiv, deprimirajući i frustrirajući. Tu su odnosi sa kolegama i nadređenima/podređenima, tu su razne igrice kojima ste svjedok i koje vam pokazuju kako stvari u društvu zapravo funkcioniraju.

Probudite se jednog dana i osjećate da će vam glava pući od nagomilanih problema. I sad mi meni recite da doba u kojem su pismeni i usmeni ispiti glavni problemi nije ujedno i najmirnije i najspokojnije doba u životu?

Post je objavljen 19.08.2004. u 08:30 sati.