Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xiola

Marketing

Doing it for the kids

Evo, cak sam i naslov popalila odavde, ali clanak je odjednom poceo imati smisla u mojoj glavi. Karijera ili dijete? Ili oboje? Posto polako zalazim u, hm, nazovimo ih godine, sve nesto razmisljam o toj temi. Nije sad da imam neku iminentnu potrebu za prokreacijom TU i SADA, no uvijek se ispostavi da se mora nesto zrtvovat kada se covjek odluci imati djecu. Kompromis.

Zanimljivo da ovdje u UK zene u dosta slucajeva napuste posao i ne vrate se vise na radno mjesto. Primjer broj jedan: moja susjeda. Sin joj ima 6 mjeseci i ona se ne namjerava vratit natrag na posao (ima muza koji radi). Razlog: prventsveno financijska neisplativost. Vecina zena bi se htjela vratit natrag, ali na pola radnog vremena. OK, to mogu zatrazit zakonom, a na poslodavcu je da to onda prihvati ili ne. No, to onda znaci da dobije upola manju placu nego prije, a dijete treba ipak netko pricuvati, treba ga nahranit, podic. Vrtici su basnoslovno skupi: mislim da je prosjecna cijena oko 300 GBP ovdje u okolici Londona. Tjedno. Isplati li se raditi samo da se mogu pokriti troskovi cuvanja djeteta?

A i porodiljski zakon je reguliran za ubit vola (uvijek u novinama citam da Velika Britanija ima jedan od najgorih porodiljskih zakona na Zapadu): porodiljski traje 26 tjedana, dakle, 6 i pol mjeseci. Mozes ti to jos toliko produzit, ali onda dobijes apsolutnu crkavicu od kojih 100 GBP tjedno (ovo je za UK standarde mizerno) pa sad ti zivi od toga. Dobijes jos nesto sice, otprilike zvanu family credit tax allowance, ali to je u principu to. Ako nemas muza koji dobro zaradjuje, mozes se slikat.

Obicno se odluka imati ili nemati lomi na zeni. Ultimatum koji se postavlja je uvijek isti: ili karijera ili dijete. Pa sad ti izaberi. Moze li to ici zajedno? Obicno se trazi neki idealni kompromis. No, ni tu nismo zadovoljni. Izaberes li dijete, odmah se klasificiras kao domacica sa mozdanim vijugama koje su ekvivalent dubokooceanskog koralja. Kao, koja luzerica, baca u vodu sve sto je do sada stjecala; najveci intelektualni napor koji je sad ocekuje je da li ukljucit Teletubbiese ili neku dnevnu sapunicu na teve. Onda, izaberes li karijeru onda si kucka prvog reda, ne znas stat, sebicna si, ne ispunjavas primarni zahtjev koji se obicno ocekuje od zene, jelda? A ako hoces kombinirati jedno sa drugim, e, onda svi pocnu pametovat da kak to mislis, da ne mozes imat i ovce i novce. Ne mogu? E, pa bas hocu, cisto zato da im se onda mogu u brk nasmijat i to reci. Jednog dana. Trazim li nemoguce?

Dugacak post. To mrzim. Magarac je bio tko procita sve. Udarila mi u glavu “Revolution” od Spacemen 3.


Post je objavljen 18.08.2004. u 09:44 sati.