Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glup

Marketing

Olimpijske igre - a šta drugo!

S obzirom da smo ovih dana u znaku Olimpijskih igara, malo ću se osvrnuti na prošlost te manifestacije i obasuti vas brojkama.

Prve moderne Olimpijske igre održane su 1896.godine u Ateni i na njima je sudjelovalo 13 zemalja i 311 natjecatelja. Bile su to ljetne igre i održavale su se samo takve sve do 1924. kada su u Chamonixu održane prve zimske, sa 16 zemalja sudionica i 294 natjecatelja. Broj natjecatelja iz godine u godinu je rastao, tako da je i značaj Igara postao ogroman. Odlučeno je da se od 1992. više neće iste godine održavati i ljetne i zimske Igre. Posljednji put održane su zajedno 1992., ljetne u Barceloni a zimske u Lillehammeru ( Norveška ). Otada se ljetne održavaju svake prijestupne godine, a zimske dvije godine prije ljetnih. Broj zemalja sudionica popeo se na dvjestotinjak, sudionika na preko deset tisuća.

Olimpijske igre odraz su napora da se u sportu ujedine svi ljudi, bez obzira na rasu, vjeru, narodnost i uvjerenja. Kao takve, simbol su boljeg svijeta kojeg svi priželjkujemo – bez terorizma, bez okupacije, bez skrivenih interesa i bez trgovanja ljudima. Kako ono Cristopher Reeves reče na reklami – dođeš da ponudiš ono najbolje što tvoja zemlja ima, a postaneš najbolje što čovječanstvo nudi. U tom duhu želim vam da se lijepo provedete gledajući te izabrane vrste u Ateni i da uživate u barem malom tračku ljudskog jedinstva.


Post je objavljen 17.08.2004. u 19:15 sati.