Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavibrak

Marketing

Muškarci i brak

Naišla sam na jedan podatak koji mi se, uopće, ne sviđa. Potiče na razmišljanje...I zaključak je «To nije fer!!!!Postajem lezbijka!!» : )
C. Glick, Ph.D., u jednom svom istraživanju iz 1995. dolazi do rezultata da je «biti u braku dva puta isplativije muškarcima nego ženama».
Ja kažem da je to, donekle, u skladu sa zdravim razumom. Prosječnom muškarcu je, dok je bio dečko, mama kuhala, prala, čistila, spremala, sve stavljala, kako se kod nas kaže «pod rit». Cura, dok još nije bila u statusu udane žene, isto je ručala, često, mamin ručak, mami bi «uvalila» nešto za ispeglat «na brzinu»...Kućne poslove nije obavljala sama, nego je dijelila obaveze s mamom (i sestrom ako je ima).
U braku tri kantuna kuće padnu na nju, a još kada dođe dijete...Prosječan muškarac smatra da je «biti mama» urođeno i da se rađamo sa znanjem kako promijeniti pelene, kako napraviti kašice, kako dojiti...
Srećom ima izuzetaka. I veselim se danu kada će ti izuzeci postati pravilo.Muški um, uz moderne mame, doživljava preporod, renesansu...
Vratimo se na istraživanje iz 1995...Michiganski tim psihologa odvojeno je intervjuirao muževe i žene. Postavili su im pitanja vezana uz podršku, razumijevanje, povjeravanje, unutar braka. Nakon toga postavljeno im je pitanje koliko su zadovoljni partnerom i brakom.
Muževljevo zadovoljstvo, uopće, nije bilo povezano s procjenom intimnosti i povjeravanja..
S druge strane, ženina procjena zadovoljstva partnerom i vezom usko je povezana s njezinom procjenom partnerove podrške i povjeravanja.
Dečki, dragi, hajde malo «šapućite na jastuku»..Mali noćni razgovori, znam, da su kompliciraniji i teži od seksa, ali isplati se potruditi. Nakon seksa, muškarci, bi, najradije, odmah zaspali (i prije toga zapalili cigaretu ako su pušači), a ženama je, baš nakon seksa, potrebno još malo bliskosti. Seksom se zadovoljava potreba za fizičkim zbližavanjem, a razgovorom za emocionalnim.
Drugim riječima, ONA je zadovoljna ukoliko se nalazi u toploj, bliskoj, intimnoj vezi, a ON može i bez «šaputanja na jastuku».
U Michiganskom ispitavanju, jaz među splovima je bio toliki, da su istraživači zaključili kako je «muškarcima bitan status oženjenog čovjeka». Štoviše, JAKO im je bitan.
Pazite sad: oženjeni muškarac će prije dobiti zaposlenje, brže će napredovati na poslu i imati će veću plaću od jednako sposobnog, neoženjenog, kolege koji ulaže jednaki trud u posao.
Što očekivati udana žena s djetetom? Sve suprotno od muškarca s istim statusom.
Tužno, ali istinito. Pa i sama sam radila selekcije za posao i znam kakav je stav poslodavaca. NE SVIH!!!! Na sreću.
A udane žene, majke, imaju veću toleranciju na stres, frustarciju i brže i lakše rješavaju složene probleme, bolje određuju prioritete od muškaraca i žena koje nisu majke!!!! Majke će znati zbog čega je tomu tako.
Starenjem se stvari ne mijenjaju. Stariji muškarci, štoviše, uzamiju zdravo za gotovo da im žena bude njegovateljica i da primaju njezinu, neuvjetovenu, brigu i pažnju.
Biti u braku, za muškarce, je donekle, pitanje života i smrti. Oženjeni muškarci su puno zdraviji i sretniji nego njihovi neoženjeni «kompanjoni po godinama». Ja bih dodala i to: ovisi kakva im je žena ;)




Post je objavljen 17.08.2004. u 17:19 sati.