Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavibrak

Marketing

Da brak ne bude mrak...

Dragi moji, nisam zapostavila struku. Evo, baš listam Psychology today i odlučila sam vam prenijeti neke važne znanstvene činjenice o vezi/braku.
Odabrala sam, za danas, šest, kako su to autori nazvali, «istina o braku» (uz moje komentare, naravno : ))
1. ZA SVAKU VEZU POSTOJI NADA
Svađe, sukobi, «grintanje», «vađenje masti», «pijenje krvi na slamku», često, započinju zbog dobrih namjera. Najčešće se želi, prigovaranjem, postići neka promjena, pomak u vezi/braku. A promjenu želimo da bi nam bilo bolje. Ako, već, želimo da nam bude bolje u tom braku-znači da, ipak, u njemu, planiramo i ostati!!!
Te «dobre namjere» čine temelj nade da je moguće postići, potpuno, zadovoljavajuću vezu.
Najgore je kada, više, nema niti svađe.
Još nešto: istraživanje je pokazalo da se, čak, 69% svađi, u vezi, ponavlja. Ne mogu se, baš svi, problemi, sve ono što nam smeta, kompletno riješiti. Za neke je, jedino, moguće da dođe da poboljšanja.
Ukoliko promijenimo partnera, jer nam se problemi koje imamo sa sadašnjim čine «kao neboder», samo krećemo u susret nekim novim problemima, nekim novim svađama...
Put do sreće je naučiti živjeti s problemima, «manama» partnera...Naravno, vrijedi raditi na poboljšanju, ali ne očekujte, kompletno, «izlječenje».
2. JEDNO «SPUŠTANJE» PONIŠTAVA 20 LJUBAZNIH POSTUPAKA
Donese vam cvijeće, skuha ručak, uspava dijete, izmasira leđa, fantastično vodite ljubav...I, onda, izađe s dečkima «na jednu cugu», vrati se, kasno u noć, bez vozačke, jer je imao previše promila (ah, ah još uz ovaj novi zakon), a trebali ste, za vikend, otići na more..Vi nemate vozačku, u ovoj priči.
Što vam, tada, vrijedi sva, njegova» ljubaznost od večeri prije.
Mislim da ne treba, dalje, raspravljati o ovoj točki.
Cure su, više, sklone povrijediti riječima nego djelima. Odredite povoljan trenutak za razgovor i , molim, bez optuživačkog tona.
3. MALA PROMJENA KOJU ĆETE UČINITI NA SEBI MOŽE DOVESTI DO VELIKIH PROMJENA U VEZI
Mnogo parova koji se nalaze u «razdrmanoj vezi» misle da su potrebne velike promjene, ako ne i čudo, da se veza poboljša i spasi.
U većini slučajeva jedan partner od drugoga traži i očekuje neku promjenu ponašanja i taj drugi partner treba postati «čudotvorac». Na njegova, jadna, pleća, stavljen je teret cijelog braka.
Ali, ops, mi nemamo kontrolu nad partnerovim ponašanjem!!!!!
Kao rezultat tih, pogrešnih, očekivanja, razvija se osjećaj bespomonoćni i bezperspektivnosti.
«Ah, kada bi se barem on/ona promijenila, sve bi bilo u redu...». Zvuči poznato?
Pomak, u kvaliteti veze, na bolje, se dogodi kada shvatimo da čak i mali pomak u nama može dovesti do značajnog poboljšanja.
Što možemo napraviti? Dati, neki, kompliment partneru (iskreni!!! Pa nije, valjda, toliko loš da ne možete naći, makar jednu, dobru stvar), zagrliti ga, bez razloga, poljubiti...Ne nazivajte ga pogrdnim imenima, u ljutnji i prestanite se «duriti» i ignorirati ga...
4.NIJE PROBLEM U RAZLIKAMA, IZMEĐU PARTNERA, VEĆ U NAČINU NA KOJI SE NOSE S TIM RAZLIKAMA
Vi volite izlaziti, ona voli ostati kod kuće uz TV.
Vi volite rano otići u krevet, a on je «noćna ptica».
Zbog toga veza «ne štima»..Zvuči logično, zar ne?!
Nije, baš, tako.
Umijesto na područja slaganja/ne slaganja partneri, u sretnoj vezi, fokusiraju se na slušanje drugoga i razumijevanje njegovih potreba.
Razgovor i slušanje neće izbrisati razlike, time se neće forsirati kompromis...Ali bitno je znati da te partner razumije i da te neće osuđivati zbog tvog razmišljanja, ponašanja...»Pa, svi, normalni parovi izlaze van. Ti si, kao neka, časna sestra..»
Dio slobodnog vremena može se, i poželjno je, provesti odvojeno od partnera.
Jednu subotu, možete, izaći van, a on će drugu ostati, s vama, gledati TV. Ako vam ne smeta da on svaku subotu izlazi van, a vi gledate TV tada nema problema..
5.MUŠKARCI I ŽENE KORISTE RAZLIČITA ORUŽJA, U SVAĐI, ALI SU IM OZLJEDE JEDNAKE
Ne samo da, i muškarci i žene, jedanko pate, nakon svađe nego su im, za razliku od nekih predrasuda, jedanki i ciljevi koje žele postići u vezi: prihvaćanje, podrška, privrženost.
Kada se parovi svađaju, energiju usmjeravaju na traženje idealnog oružja kojim će napasti i dotući «protivnika», umijesto da je usmijere na zajedničke ciljeve.
Nije točno da muškarci «imaju problema s intimnošću» niti da žene «dramatiziraju i pretjeruju». Muškarci i žene se, tek neznatno, razlikuju u potrebi za intimnošću i u dramatizaciji.
Zbog različitih razloga, i biloloških i kulturalnih, muškarcima više, od žena, smeta spoznaja da se nalaze u konfliktnoj situaciji, smeta im sukob, dok ženama više smeta emocionalna distanca između nje i partnera, nego li što ona smeta muškarcima.
Zbog toga muškarci, ponekad, bježe od razgovora jer ne žele sukob (tu sam ja pronašla svog Muža, On izbjegava razgovor jer, svaki put kada ja kažem da mi fali razgovora i da trebamo više razgovarati, On očekuje sukob!!!!) dok bi žene, najradije, odmah htjele razriješiti, sve bračne probleme, temeljitim razgovorom.
6. POTREBNO JE UVJEŽBAVATI VJEŠTINE POTREBNE ZA DOBRU VEZU
Neki brak shvaćaju kao eksperiment, kao igru. Igramo se mame i tate.
Bombardirani smo informacijama o trećem, petom, sedmom, braku glumaca, pjevača i ostalih «celebrities-a».
Čitamo izvješća kako svaki treći brak završi razvodom...Pomalo se navikavamo da je razvod nešto normalno...
Bla, bla, bla, bla...Truć, truć..
Umijesto da, stalno, mijenjaju partnere u potrazi za srećom ljudi bi trebali naučiti da je ljutnja, neslaganje, konflikt...zajednički, baš svim, vezama. Ako ne prije, onda kasnije.
Rijetko koja osoba posjeduje vještine i volju kako bi u napetoj situaciji, punoj negativnih emocija, ostala pribrana i zaštitala vezu, partnera i sebe.
Umijesto toga, ponašamo se kao gerilci..Nasumično pucamo i, često, ranimo i sebe i partnera...
Ma, ja mislim da nije niti potrebno, opsesivno, truditi se da ne dođe do «gerilskog rata» jer ćemo, tako, zaraditi čir na želucu, u najboljem slučaju.
Mislim da je važnije shvatiti i prihvatiti da ljudi, svašta, kažu i učine u ljutnji i da nije, baš sve, usmjereno protiv nas. Naravno to «svašta» isključuje fizičko i emocionalno zlostavljanje.
Hladne glave, nakom izmirenja, dobro bi došla analiza situacije i dogovor što napraviti kada se slična situacija dogodi, kakva reakcija je zadovoljavajuća za oba partnera, kako bi se željeli, slijedeći put, ponašati...
Ajme meni, odužio se ovaj post. Nadam se da vam je, makar malo,koristio..
Meni je.



Post je objavljen 17.08.2004. u 10:07 sati.