Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

NARA I KUNAMA

Kako se ne vidi bas najbolje na ovoj karti redom cu da nabrojim plemena od narandzaste boje prema dolje. Na karti su regije u kojima zive pojedna plemena a o njima ce biti malo u sljedecim postovima.
AFAR,- BILEN.- HEDAREB,- KUNAMA,- NARA,- RASHAIDA,-SAHO,-TIGRE,- TIGRINJA. Ovo je redosljed odozgo prema dolje na ovoj karti.
Rekao sam vec da je bilo iinteresantn oprosetati sajmom na kome su sva plemena pirkazivala svoje obicaje I nacin zivota. Sarenilo ovih Africkih plemena je bilo interesantno na svoj nacin kod svakog novog plemena no nekako su mi najupecatljiviji bili plemena Kunama i Nara. Dva relativno mala plemena ( 2% odnosno 1.5% od ukupnog broja stanovnistva Eritreje) su susjedi koji zive na sjeveru u regiji koja se zove Gasbarka dolina na granici sa Sudanom i imaju odlicne medjuplemenske odnose.
Pleme Nara su uglavnom muslimani. Zemljoradnici koji zive od poljoprivrede. Malo pleme koje je bilo ugrozavano od svih ostalih sem od Kunama. Zive u kucama od slame a sve je tako uredno unutra i osjeca se da vode racuna o cistoci. Ponudili su mi neku hranu koju su kuvali na vatri u glinenoj posudi no iako je sve izgledalo prilicito dobro odbio sam al sam popio “fildzan” (tako i oni izgovaraju) kave sa ovom Nara zenom koja je ljubaznija nego sto izgleda na ovoj fotografiji. Danas sam iznenadio zapovjednika na polozaju kod Eritrejaca kada sam pogodio da je iz plemena Nara. Odusevio se. Puno su tamnije puti od Tigrinja plemena koje je vecina ovdje a i nos je znatno pljosnatiji pa sam pogodio. Obecao mi je da ce mo iduci put razgovarati o njegovom plemenu a za danas mi je zbog mog poznavanja njegovog plemena poklonio majmuna koliko je sretan bio. Da to je jos jedna novost. od danas imam svog majmuna koji je slican Kekeu (koji je vec bio na ranijim postovima), no Elsa kako je ime ovoj majmunici mora prvo na kupanje pa onda pred kameru.
Kuname su manjim dijelom muslimani i krscani, a velika vecina jos uvijek ima neke svoje tradicionalne obrede. Njihovo je vjerovanje da je Bozica Anna, stvorila nebo i zemlju i nastavlja se stovanjem svakojakih duhova koji se pojavljuju u obliku svih mogucih prirodnih pojava. Stovanja se obavlja kroz raznorazne obrede bliske samo Africi. Neobicno za sva ostala plemena ovo pleme jos zivi u plemenskim zajednicama i sve radove obavljaju zajednicki. Pravi su primjer plemenske zajednice sto je cudno jer se ostala plemena uglavnom udaljuju od takvog nacina zivota i borbu za zivot vode samostalno ili u manjim skupinama koje nisu ni slicne ovom nacinu.
Poglavice kod Kunama su najstariji u selu i njihove odluke se postuju.
Kazem njihove jer ih je obicno vise a ne samo jedan kako je to obicno u filmovima. Muskraci su uglavnom ti koji su u tom “vijecu’ no zene se izrazito postuju i moglo bi se reci da imaju ‘pravo glasa” sto je takodjer razlika u odnosu na sva ostala plemena. Strogo je zabranjeno da se mjesaju sa drugim plemenima i nema tu prica o nekim nesretnim ljubavima. Strogo se postuje taj obicaj i nikome i ne pada na pamet da bi moglo da bude ikako drugacije neg vjencanje Kunama unutar plemena. Veselo pleme za koje kazu da ima vise od 25 vrsta plesova za svaku prigodu i po tome su takodjer cuveni. Za vrijeme plesa zene udaraju u bubnjeve dok muskarci plesu uglavnom sa kopljima i stitovima.
Da ne bude predugacak post dosta o plemenima Nara Kunama.

Hvala za cestitkama za cool listu, izgubio sam se trazeci blog na starom mjestu mislio sam da sam ga nekako izbrisao pa mi je zbog toga bilo drago naci ga makar i na ovoj listi. Nisam se bas ovome nadao a eto obecavam da necu prestati pisati bar jos neko vrijeme.


Post je objavljen 16.08.2004. u 22:07 sati.