Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anderlon

Marketing

Transkripti, 2. dio

Ne znam da li pratite tu sapunicu s transkriptima, čiji drugi dio se danas pojavio u Jutarnjem, ali to je meni priča godine. Koji obrat. U trenutku kad su Granić i Bago doznali da ih se prisluškuje ploča se naglo mijenja - ma ne, nisam ja, kaj bi ja, nisam ja vas tražio. Ma kakvi, ma jok. Idite, molim vas. Ovakvi nepatvoreni uvidi u tuđu konverzaciju daju ti čudesan uvid u stvari. Prije svega to je toliko privatno da se ne bi smjelo javno objavljivati. Ni u kom slučaju. Nakon ovoga, naivac Granić je moralni mrtvac, nikad se neće moći oprati od toga. Bago je to profi odigrao, nema ga nigdje. Čist ko suza. A svima je jasno koja je tu igra bila. Ali ako hoćeš pravnu državu, nije dovoljno znati ko je lopov, trebaš imati i valjane dokaze. Ne pali tu logika, zaključivanje, nego daj ti gospodine čiste dokaze, ovo su sve ostalo insinuacije. Pravna država. To ti je ko demokracija. Najmanje nepravedni oblik uređenja, ali daaaleko od savršenog.

Pazi što prijatelj i šogor Bago kaže Dolongi za Granića (za USKOK-ovu snimku i istražnog suca): "Ja sam danas popizdio jer je on meni rekao da nešto s tobom kontaktira, ovo, ono, ja sam popizdio, što ima kontaktirati o poslu koji ja vodim, niti što se ima petljati... lijepo sam mu rekao da to nema nikako drugi naziv nego mito i korupcija, neću da čujem za to, ni da čujem." Dakle, Bago optužuje Granića. On postaje svjedok optužbe. OK, Bago je formalno čist, ali onda Granić nije. A i Granić je oslobođen. Granić se, doduše, može braniti na neuračunljivost i nesuvislost. On praktički nema jednu suvislu rečenicu u cijelom transkripu.

Ovo je priča za beskrajnu raspravu o ljudskoj naravi, gluposti. Neverojatan materijal. Obavezno pročitati oba dijela.

S druge strane daje uvid u funkcioniranje tajne državne službe kojoj kuverta s nalogom za prisluškivanje luta otvorena. Vele, dostavljačica nije znala kome ide, pa je otvorila kovertu da vidi kome ju upućena. Makar na njoj piše "vrlo tajno". Cirkus. Totalna ludnica.

Madness! Madness! (kraj filma Most na rijeci Kwai)

Post je objavljen 14.05.2004. u 17:12 sati.