Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

Braca i sestre


Slusao sam neke legende koje imaju Etiopljani, a sinoc smo imali bliski susret sa zmijom pa ovo jedne legend o zmijama. Zmija od sinoc je bila malena no izgledala je zaista ruzno, nase macke su joj nakon petnaestak minuta borbe stale u kraj. Zbog toga volim svih 20 i toliko macki koliko ih imamo. Sjedili smo u nasem malom dvoristu kada je netko primjetio da macke pokusavaju ubiti malenu zmiju na dva tri metra od naseg stola. Nije mi je bilo drago vidjeti.

Skoro svako selo ima slucaj kada se zene porode da uz dijete rode i zmiju. Gadljivo i ruzno zvuci no u to se vjeruje jos uvijek da je to nesto nevjerojatno kako je jako ot vjerovanje.
Prevoditeljica i Berhani koji su mi to pricali su se tako uzivili kao da su prisustvovali takvom porodu.
U kucam gdje se rodila, zmija spava sa djetetom i mota se tu u kuci i nitko je ne smije smetati jer je to clan obitelji kao i svi ostali.
Ukoliko se desi da zmija ujede nekoga ne smije je se ubiti. Zmije su braca i sestre ljudi koji ovdje zive, a to znaci da bi se takav netko mogao osvetitit za to sto ste mu ubili sestru ili brata.
Ujed zmija se lijeci tako sto se dijlovi odjece odnese u kucu nekome tko se rodio sa zmijom i taj obuce tu odjecu na sebe i nesto se razgovara sa zmijama. Nesto kao opravda jadnika koga je ujela zmija Da nije htio da je uznemirava i tako nesto slicno tome. Ljubazna prica sa zmijom. Onaj koga je ujela zmija mora obuci tu odjecu i prespavati u njoj i ujutro je dobro. Nista medicina i lijekovi, Kako se u zadnje doba manje ljuidi radja sa zmijama onda se ide kod Afara koji spravljaju neke napitke od lisca za protuotrov.

Objasnio sam im da sam imao prodavnicu kucnih ljubimaca i da sam jedno vrijeme imao i udava koga netko drzi za kucnog ljubimca u svom stanu, pa da ima sanse da se i ovdje netko sprijatelji sa zmijom i drzi je u kuci te da im vjerujem da je to moguce.
Lagano su se zbunili. Sta kucni ljubimci i prodavnica zivotinja ? Trebalo je malo vremena da se objasni da se takve stvari rade. Ptice, ribice hrci i druge razne zivotinje, se nesto cuvaju u kuci i hrane i paze kao sto se ovdje cuvaju te zmijeu nekim kucamai.
Malo su se naljutili na mene. "Pa rekli smo ti da se zmija rodi sa djetetom kada je zena trudna, ovdje nema takvih prodavnica nitko ne moze kupiti zmiju ili uhvatiti je negdje u pustinji". Braca i sestre sa zmijama, koje znaju biti strasno opasne.
Zapisao sam ime mjesta 25 km od Adis Abbabe, (imao namjeru da ga posjetim ovaj vikend), gdje se moze platiti i vidjeti kako zmije zive po kucama sa ljudima i spavaju sa njima. To mjesto je kao raj za zmije i u tom se kraju jos uvijek zmije tako cesto radjaju sa ljudima,

Post je objavljen 07.08.2004. u 16:38 sati.