Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Putna mučnina
Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi od vas odlučit će svoj godišnji odmor provesti na moru ili pak u inozemstvu. Međutim, za mnoge put do konačnog odredišta predstavlja pravu noćnu moru zbog mučnine koja se javlja tijekom putovanja, bilo da se radi o putovanju automobilom, zrakoplovom ili brodom.

Uzroci bolesti kretanja
Kako prepoznati bolest kretanja?
Kako putovanje učiniti ugodnijim?

Vjerojatno su mnogi od vas barem jednom osjetili mučninu prilikom vožnje automobilom ili autobusom, leta zrakoplovom ili pak plovidbe nemirnim morem. Osjetili ste poremećaj koji najčešće nazivamo bolest kretanja ili kinetoza.

Iako ne predstavlja dugoročan problem niti ostavlja trajne posljedice, bolest kretanja predstavlja neugodan poremećaj koji može u potpunosti pokvariti užitak putovanja ili neke druge vrste zabave.

Iako se najčešće javlja prilikom kretanja, odnosno putovanja, bolest kretanja može se javiti i u nekim drugim slučajevima, kao primjerice tijekom vožnje u zabavnom parku, igranja kompjuterskih igara ili gledanja kroz mikroskop.



Uzroci bolesti kretanja

Bolest kretanja javlja se kao posljedica zbunjenosti mozga kontradiktornim informacijama. Osjetilo vida mozgu šalje jednu informaciju, no u isto vrijeme centar za ravnotežu u unutarnjem uhu i osjetilni živci koji pomažu održanju ravnoteže mogu poslati drukčiju informaciju.

Uzmimo za primjer plovidbu brodom. Ukoliko se nalazite u zatvorenoj prostoriji, odnosno kabini broda, centar za ravnotežu osjeća ljuljanje broda i prelazak preko valova. Za to vrijeme oči ne registriraju nikakve pomake ili kretanje te dolazi do sukoba dvaju osjetila koji dovodi do osjećaja mučnine, odnosno bolesti kretanja.

U slučaju plovidbe brodom tu bolest još nazivamo i morskom bolešću.



Kako prepoznati bolest kretanja?

Simptome bolesti kretanja nije teško prepoznati. Najčešći simptomi uključuju:


mučninu ili povraćanje ili oboje
glavobolju
hladan znoj
bljedilo

Nakon prestanka kretanja najčešće nestaju i navedeni simptomi, a u nekim slučajevima potrebno je i nekoliko dana da mučnina potpuno nestane. U slučaju da simptomi ne prestaju niti tri dana nakon kraja putovanja, posjetite liječnika jer postoji mogućnost da patite od neke druge bolesti koja uzrokuje mučninu i povraćanje.



Kako putovanje učiniti ugodnijim?

Prvi korak u liječenju bolesti kretanja trebao bi biti prestanak kretanja, ukoliko je to moguće. Ukoliko takvo što nije moguće (primjerice, nalazite se u zrakoplovu), pokušajte pronaći mjesto gdje možete sjesti ili leći, a da što manje osjetite kretanje.

Prilikom leta zrakoplovom, pokušajte dobiti mjesto blizu krila, odnosno sredine zrakoplova. Izbjegavajte gledanje kroz prozor ili zatvorite oči. Na brodu izbjegavajte dulji boravak ispod palube i u kabinama. Držite se palube i fokusirajte pogled na horizont. Izbjegavajte konzumiranje alkohola.

Tijekom vožnje automobilom održavajte cirkulaciju zraka. Idealno bi bilo postojanje klima uređaja, no i bez njega potrebno prozračivati automobil, budući da slaba cirkulacija zraka može uzrokovati osjećaj vrućine i znojenje, te tako izazvati mučninu. Izbjegavajte čitanje u automobilu, radije fokusirajte pogled na neku fiksnu točku.

Ukoliko možete, preuzmite volan. Koncentriranje na cestu pomaže fokusiranju na točku ispred vas. U slučaju da se u automobilu nalaze i djeca, potrebno je poduzeti neke mjere predostrožnosti. Ako dijete sjedi u posebnoj sjedalici, namjestite je dovoljno visoko da dijete može vidjeti kroz prozor.

Radite pauze u vožnji, posebice ukoliko primijetite da je dijete nemirno, često zijeva, blijedo je u licu i znoji se.

Također, obratite pozornost na sljedećih nekoliko savjeta:


Svedite kretanje glave na minimum. Pokušajte glavu držati mirnom uporabom naslona. Stalni pokreti glave mogu pojačati osjećaj mučnine.
Izbjegavajte piti alkohol ili jesti veće obroke prije putovanja.
Nemojte jesti ili piti tijekom kraćih putovanja.
Izbjegavajte jake mirise.

Osim navedenih metoda ublažavanja simptoma bolesti kretanja, postoje i lijekovi koji mogu spriječiti pojavu mučnine tijekom putovanja. Takvi lijekovi mogu se nabaviti na recept, iako postoje i oni koje je moguće kupiti i bez recepta.

Najbolje rješenje bilo bi posjetiti liječnika, koji vam savjetom može pomoći u izboru lijeka. Ukoliko lijek namjeravate dati djetetu, važno je da liječnika ili ljekarnika pitate za lijekove koji su sigurni za bebe i malu djecu. Danas postoje i posebni flasteri koji se stavljaju na kožu iza uha i oslobađaju lijek koji djeluje na živce unutrašnjeg uha i tako ublažava djelovanje vanjskih utjecaja i kretanja na osjećaj ravnoteže.

Većina lijekova najbolje djeluje ukoliko se uzmu određeno vrijeme prije početka putovanja što je navedeno u uputi priloženoj uz lijek.




Post je objavljen 04.08.2004. u 13:02 sati.