Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Croatian Literature 2000. - 2003. Catalogue

Centar za knjigu objavio je katalog hrvatskih autora na engleskom jeziku "Croatian Literature 2000-2003 Catalogue".
Radi se o katalogu koji na 270 stranica predstavlja 133 hrvatska prozna pisca i pjesnika koji su objavljivali između 2000. i 2003. godine, a namijenjen je predstavljanju domaće književne produkcije stranim nakladnicima i agentima, kako u izravnom kontaktu, tako i na međunarodnim događanjima, poput, primjerice, Frankfurtskoga ili Lajpciškoga sajma knjiga.

Kako je riječ o prvom sustavnom pokušaju prezentiranja domaćih autora – svaki je autor predstavljen biografijom, fotografijom, te ulomkom iz djela, odnosno izborom pjesama – Centar za knjigu odlučio se za što cjelovitiji prikaz hrvatskog književnog stvaralaštva tijekom četiri godine, odabirući relativno velik broj autora, pri čemu su kriteriji izbora zasnovani na kritičkom i medijskom odjeku što su ga određena djela imala na domaćoj književnoj sceni, odnosno na drugim kvalitativnim prosudbama, kao što su književne nagrade.

U izboru autora sudjelovali su urednici Branko Čegec i Vanda Mikšić, te književni teoretičari i kritičari Zvonimir Mrkonjić, Jagna Pogačnik i Tvrtko Vuković.
Neke su ulomke, pak, preveli ili sami autori ili ih napisali izvorno na engleskom jeziku (Josip Novaković, Sibila Petlevski, Lucija Stamać, Mario Suško, Damir Šodan, Drago Štambuk).
Objavljivanje Kataloga potpomogli su Ministarstvo kulture RH te Grad Zagreb.

Tiskani oblik Kataloga samo je dio projekta sveobuhvatne baze podataka o hrvatskim autorima i suvremenoj književnoj produkciji koja bi uskoro trebala biti dostupna, na engleskom i hrvatskom jeziku, na web stranicama Centra za knjigu.

Izvor : KIS


Post je objavljen 20.08.2004. u 10:40 sati.