Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

sretan

Ovih dana je bilo malo guzve pa se i ne moze bas nesto pametno misliti glavom. Mozak na drugoj strani.
Po ovim postovima do sada bi se moglo zakljuciti da se ovdje samo rostilja i pravi izleta okolo, al eto dodje dana kada se samo o ovom glupom poslu misli glavom. Nisam ovo glupom rekao bez razloga, opet cenzura pa cu to zadrzati za sebe i ovaj put.
Danas sam razmisljao kako sam ja sretan covjek.
Ne ono sreckovic, nego kako imam razloga da budem sretan sa osmjehom na licu po cijeli dan.
Kada bih napravio popis stvari koje bi mi u zivotu trebale, i koje se trebaju rijesiti u skoroj buducnosti, onda bi se svi upitali kako onda mozes biti sretan. Pa eto mogu vrlo lako.
Napravit cu ja popis i onoga sto me cini sretnim pa ce se vidjeti da se ima razloga biti sretan.
Evo sam pocelo malo i pametovati, dodje meni to sa vremena na vrijeme, al necu sada. Samo jedan savjet jer sam danas nesto i za djeljenje savjeta raspolozen.
Nadjite razloge da budete sretni i zadovoljni sa zivotom kakav god da jeste i budite po cijele dane sa osmjehom. Onaj drugi popis zaboravite jer se bez osmjeha na licu i on samo moze prosiriti. Ne pomaze nista drugo.
Nakon ovog neobicnog posta sutra opet nesto o zivotu u ovom dijelu Afrike.
Ova moja prica ima veze i sa zivotom ovdje, - Budite sretni jer imate razloga, niti ste rodjeni ni ti zivite zivotom ovih ljudi ovdje.
Kada bi ste samo pogledali njihov popis onoga sto ih cini tuznim.........
Samo zamislite da vam djete mora bosonogo hodati za ovim kamilama a temparatura u hladu 44, (kolika li je ovog pijeska i kamenja po kome hoda ?) Jedan skromni obrok dnevno najcesce, ako se uspije naci nesto. (Ovo jedan obrok dnevno i sada vrijedi za vecinu njih u ovom dijelu Etiopije.)
Sreli smo naseg malenog susjeda, kome nema vise od desetak godina, kako cuva ovce u sred nicega, u pola dana. Otisao je sa prvim zrakama sunca, vraca se kada tih zraka nestane, Za jelo nije ponio nista, a posuda vode je od nekih pola litra ne vise za cijli dan.
Necu vise nista ni pokusati reci, to se ne moze niti opisati niti osjetiti dok se ne vidi. On bosonog, a kroz moje cizme sam mogao osjetiti kako je ostro vulkansko stjenje u ovom dijelu svijeta.


Post je objavljen 02.08.2004. u 12:04 sati.