Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filologanoga

Marketing

Manjinski movie

Kino, prije par dana. Bend It Like Beckham, Baš kao Beckham. Režirala Gurinder Chandha (a glavna se junakinja zove Jasminder Bhamra --- pazi rime). Indijka tinejdžerka hoće igrati ženski nogomet, roditelji (mislim da su Sikhi) baš udaju stariju kćer i sto skandala prijeti. Fina priča --- Britanci znaju napraviti dobar film. I zabavan. Indijska svadba usred londonske suburbije je fantastična.

Ali baš mi ta svadba daje misliti. Tako nešto je mogao pokazati samo netko tko vidi obje strane. Kome su smiješni običaji --- poštivanje roza ikonice nekakvoga Sajbabe, inzistiranje na kuhanju i "doličnom" ženskom ponašanju --- tko vidi dvoličnost svega toga (fine i čedne kćeri se praskaju na svakom uglu, samo da starci ne znaju, a starci, jasno, znaju, makar si to nisu spremni priznati) --- ali i da taj isti netko to sve na neki način voli. Da mu to znači više od totalne traume, totalne negativnosti i pljuge.

Mislim da je to znak odraslosti. U pubertetu sve to krvnički mrziš --- čak i ako se s tim pomiriš (ali i onda se praskaš s kim hoćeš, sub rosa). Kad odrasteš --- smiješni su ti, i malo ih se sramiš, i gnjave, i puno toga im nećeš nikad oprostiti --- ali nećeš to 100% popljuvati. Jer ne možeš. Jer nije pošteno. Nisi lud da si pereš mozak da je to super --- jer nije, nema teorije --- ali znaš i da suprotno od toga nije nipošto super (probao si i suprotno pa znaš).

Još nešto. Indijci su u GB jasno obilježena manjina (s turbanima, tamnoputi, imaju čudne običaje, govore drugačije, mirišu drugačije...) Analogija: film o Albancima u Hrvatskoj. Koji je snimio Albanac --- takav film, naime, može snimit samo insajder. Film gje su likovi i zaguljeni, i nerazumni, i sebični --- ali se vidi i privlačna strana svega toga. (Jegiba, na onoj svadbi bi i ja rado plesao --- o praskanju na zahodu da i ne govorimo. A ona je otišla igrat nogomet.)

I kad tu paralelu povučeš, vidiš koliko je hrabrosti trebalo da se snimi takav film. Hrabrosti i talenta. I da ne napraviš romantičnu egzotiku a la Kusturica, i da staneš na kurje oči svih "uvaženih predstavnika zajednice". Vlastite zajednice. Osjetljive u tripm, kao sve manjinske zajednice.

Ovoliko hiljada kilometara daleko, to izgleda prilično beskompromisno.




Post je objavljen 30.07.2004. u 00:17 sati.