Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/porto

Marketing

Would you like to play a game of chess? I play very well...

... Riječ je HAL-ova. Znate da volim film i šah. Već sam pisao o šahu u Bladerunneru i Casablanci. Tko zna dali naš Tvorac gledajući nas u ovom svijetu dualnosti na nekoj svojoj tabli, sjedi zgrbljen poput Bogija razmišlja nad sljedećim potezom koji će poduzeti, toliko bitnom da ga ne može više vratiti?
Ne znam, ali znam da me uvijek prožme takva misao kad gledam
2001-A Space Odyssey

Svakodnevni život na palubi Discoverya predstavlja jednu dosadnu, beskonačnu rutinu, koja se krati sitnim popravcima, crtanjem, fitnessom i šahovskim partijama s HAL-om. U nezaboravnoj sceni astrionaut Frank Poole igra šah s HAL-om. Odjednom, HAL progovara onim svojim nepodnošljivo mirnim glasom: " I'm sorry, Frank, I think you missed it....»

Ovu partiju Frank Poole vs HAL 9000 u stvarnosti su odigrali 1910 g. u Hamburgu, gospoda Roesch i Schlage:

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 Nf6 5. Qe2 b5 6. Bb3 Be7 7. c3 O-O 8. O-O d5 9. exd5 Nxd5 10. Nxe5 Nf4 11. Qe4 Nxe5 12. Qxa8? Qd3 13. Bd1 Bh3 14. Qxa6 Bxg2 15. Re1 i bijeli predaje partiju kad HAL odigrava 15... Qf3! jer bi usljedilo 16. Bxf3 Nxf3 mat.

U filmu je to izgledalo ovako:
14. (Qxa6) Poole: Umm... anyway, Queen takes pawn.
14. (Bxg2) HAL: Bishop takes Knight's Pawn.
15. (Re1) Poole: Lovely move. Er .. Rook to King One.
15. (Qf3!) HAL: I'm sorry, Frank. I think you missed it.
Queen to Bishop Three. Bishop takes Queen.
Knight takes Bishop. Mate.

Poole: Ah ... Yeah, looks like you're right. I resign.
HAL: Thank you for an enjoyable game.
Poole: Yeah. Thank you.
Kod 15. poteza u kadru se ne vidi tabla dok Frank odgovara: "Yeah, looks like you're right. I resign." ALI... sasvim dobro se vidi pozicija na tabli prije 14. poteza bijelog! Igrajući crnim figurama, HAL je sudeći po razvoju partije, kao nepogrešiva A.I. trebao reći: "Queen to Bishop six..." !?!?!
Dali je to greška u filmu ili je to Kubrick kao provjereni ljubitelj šaha želio napraviti intimističku posvetu šaholjupcima dajući im mig prije svih ostalih da HAL ipak nije savršen i da može pogriješiti? (Jer HAL je isto tako previdio da bijeli može odgoditi svoju sudbinu nakon 15 ...Qf3 sa 16 h4 Nh3 17 Kh2 Ng4 mat)

To ne znamo, ali znamo da cijeli film na nas ostavlja dubok dojam. Dotiče nas svojim arhetipskim elementima na razinama za koje nismo niti znali da postoje. Cijeli naš put kojim putujemo do Boga, baš kao što je Discovery putovao do božanskog Jupitera, ostavlja dojam na nas kao da se radi o jednoj velikoj greški kojoj ne znamo uzrok, počevši od našeg pada, pa do iskustva našeg življenja u ovom polju očitovanja, kao da odaje neku grešku u programu savršenog tvorca ove Matrice.

Dali uopće postoji greška u nepogrešivim programima? Dali smo i mi sudionici u jednoj takvoj grešci kozmičkih razmjera? Malo pažljivijem kibiceru sa strane možda neće promaknuti uvodna scena borbe dviju majmunskih skupina za središnjicu na arhetipskoj tabli. Nakon intervencije monolita, jedna skupina je prevladala. Jedna skupina je evoluirala, usprkos što je prvo bratoubilačko ubojstvo u povijesti iz naše perspektive u stvari jedna velika greška, nakon koje više ništa nije isto kao prije. Možda se nama poludjeli HAL ili biblijski, od Boga odmetnuti, anđeo Sotona mogu činiti vrlo zlim, ali upravo to nadvladavanjem jednog takvog iskušenja, te.., na prvi pogled slučajne greške u programskog kodu Tvorčeve matrice, to nadvladavanje koji su napravili podjednako i majmun i Isus i astronaut Dave Bowman, može značiti sljedeću etapu evolucije koju započinju samo najjači, samo oni koji su nadvladali.


Post je objavljen 29.07.2004. u 10:40 sati.