Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filologanoga

Marketing

28. srpnja 1914.

Timmy Durrant, u svom malom uredu u Admiralitetu, dok je išao konzultirati Plavu knjigu, stao je načas kraj prozora i primijetio plakat pričvršćen oko stupa svjetiljke.

Gđica Thomas, jedna od tipkačica, rekla je prijateljici da se, ako Kabinet otegne to zasjedanje, neće stići naći s dečkom pred Gaietyjem.

Timmy Durrant, dok se vraćao s Plavom knjigom pod rukom, primijetio je grupicu ljudi na uglu; skupili su se kao da jedan od njih nešto zna; a ostali, gurajući se oko njega, gledali su gore, gledali dolje, gledali niz ulicu. Što je to taj znao?

Timothy je stavio Plavu knjigu pred sebe i čitao okružnicu koju je svima na znanje proslijedila Riznica. G. Crawley, njegov kolega, nataknuo je jedno pismo na kolčić.

Jacob je ustao s klupe u Hyde Parku, poderao kartu u sitne komadiće, i otišao.

"Takav zalazak", napisala je gđa Flanders u pismu Archeru u Singapur. "Ne možeš se prisiliti da se vratiš unutra," napisala je. "Činilo se perverzno propustiti makar sekundu."

Dugi prozori Kensingtonske palače bili su zapljusnuti olujno roza dok je Jacob odlazio; jato divljih pataka u letu nad Serpentinom; a drveće dignuto na pozadini neba, na crn i veličanstven način.

"Jacob je", napisala je gđa Flanders, crveno svjetlo na njezinu listu, "jako zaposlen nakon svoga krasnog putovanja..."

"Kajzer", napomenuo je u Whitehallu udaljeni glas, "me primio u audijenciju."

(Virginia Woolf, Jacob's Room)

Na današnji dan, vele novine, Austrougarska je objavila rat Srbiji. Onda je počeo Prvi svjetski rat. Poginulo je 10 milijuna ljudi. Dvije Hrvatske. Među ostalima i moj pradjed iz Gračana, koji je ostao negdje u Rusiji. Bio je valjda na frontu s Josipom Horvatom. 10 milijuna ljudi.


Post je objavljen 28.07.2004. u 13:38 sati.