Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nedjeljnizakon

Marketing

Kako “poništiti sebe”?


Nego je sebe poništio uzevši obličje sluge, i postao je sličan ljudima, i vanjštinom je bio nađen kao čovjek. Ponizio je sam sebe postavši poslušan do smrti, do smrti na križu.
Jer je Bog koji čini u vama da hoćete i izvršite, kako mu je ugodno. Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja.................Držeći se riječi života...................
(Filipljanima 2, 5-8.13-16.)
Poznato je da je Krist stavio dobro drugih ispred sebe te da je da bi to mogao morao poništiti sebe. On je gledao kako da pomogne i posluži drugima ali drugi nisu gledali kako da pomognu i posluže Njemu. Možda nisu ni znali kako mada su neki i htjeli. U tome se nalazi suština života u zajednici Crkvi-staviti dobro drugih prije našeg dobra, a isto tako i da drugi stave naše dobro ispred svoga. Obično mi reagiramo po ljudskoj prirodi te se prije nekog angažmana upitamo: Što ja imam od toga? U kršćanstvu bi trebalo biti drukčije te bi u tome bila i posebnost i privlačnost kršćanstva kao zajednice u kojoj vlada nesebičnost. Kada se stavlja dobro drugog ispred sebe nužno dolazi do unutrašnje borbe u kojoj se onaj koji želi učiniti dobro bližnjem mora odricati sebe. To je tako jer je u ljudskoj prirodi da “poželi tuđe”, da “učini preljub” , “da ukrade”, “da štuje druge bogove (sebe)” te pravog kršćanskog zajedništva ne može biti bez te borbe u kojoj se treba opredijeliti za “riječ života”. Riječ života je Božji Zakon i to onakav kakav nalazimo zapisan u Izlasku 20. poglavlju.(Katekizam daje izmijenjene Božje zapovijedi). Da se pod riječ života misli na Božje zapovijedi vidi se u Djelima apostolskim (npr.) u 7,38. i u zadnjem retku. Zašto “držati riječ života” ? Jer se jedino tako odriče od sebe. Kada želim biti prijatelj nekome onda moram uz djela ljubaznosti i pomoći dobro paziti da ne bi poželio nešto što je od mojega prijatelja jer bi mu tada narušio njegovu osobu. Tako je određena granica koja garantira uspjeh na duge staze, u protivnom naš bi nas grijehom iskvaren um prevario te bi vrlo brzo završili kao oni koji pomažu u braku prijatelju tako što pomažemo njegovoj ženi ili da posredujemo u kupnji nečega tako što zarađujemo na potrebi prijatelja te mu još i posudimo s kamatama. Iz tog razloga “strah i drhtanje” pred Božjim zakonom imaju svoje mjesto jer jedino po njima možemo prepoznati grijeh u nama te mu se opirati.


Post je objavljen 27.07.2004. u 07:46 sati.