Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

veceras u Bureu

Sutra je blagdan Andjela Gabrijela i velika festa se sprema ovdje u mjesnoj crkvi. Obecali su mi da cu moci ujutro biti na misi i napraviti fotografija koliko god budem htio. Nadam se da ce biti dobrih.
Opet smo dali struju da osvjetle crkvu i sve ovako u noci dobro izgleda. Veceras nisam htio da setam ustaljenu setnju do kraja sela i natrag neg sam htio piti kavu i slusati kako pjevaju ispred crkve. Dobro zvuce bubnjevi i pjesma ovako u noci,.

Dobro je zvucalo do vriske zanskog glasa, a to je zaista zvucalo vise nego ruzno.
Svasta li ce se vidjeti ovdje u Bureu.
Svecenik je zapalio nesto sto je moralo biti puno vece od svjece jer je obasjavalo prilicito veliku povrsinu. Nekoliko muskaraca je pokusavalo da drzi neku sicusnu zenu koja je ludjacki vristala i tresla se sklupcana na zemlji ispred crkve. Ja ne bi bio ja da to ne vidim izbliza.
Vec je vise od petnaestak muskaraca proslo prema crkvi, pa sam se i ja pokusao umjesati medju njih (onako da se ne bude puno upadan u bijeloj maici i jedini bijelac na ne znam koliko kilometara kvadratnih).
Berhani je bio tu, odlicno.

Sto se desava? Sheitan, sheitan u zeni pa su je donjeli da ga svecenik istjera.
Sicusna zena je pravila takve krike da su parali noc kao u filmovima strave i uzasa.
Pomislio sam da je epilepsija no ne bi bilo takvih krikova, Trzanja tijela su ipak bila najslicnija tome.
Svecenik je nesto molio drzeci baklju iznad zene. Kada je baklja dogorjela bacio ju je, a konzervom zagrabio vodu iz kante koju su mu pri ruci drzala dva starija covjeka. Takvom silinom je sa desetak cm pljusnuo zenu u lice da je to moralo bit i bolno, osobito ako se ne nadas tome (sto ta zena sigurno nije mogla u onakvom stanju).
Zakrkljala je, no krici i trzaji se nisu smirivali.
Berhani mi je objasnjavao da kada je sheitan u pitanju prvo se ide u crkvu da se svecenik moli dva tri dana, a onda se ide do doktora.
Vidis kako je sheitan u strahu od kriza.
Zaista se ta zena bacala jos jace kada bi svecenik u pauzi, (dok bi mu punili konzervu sa vodom) priblizio kriz njenom celu. Cudna scena, zaista.
Nakon petnaestak minuta zena se polako smirila i nije vise bilo glasa iz nje.
Dvoica muskaraca su je uzeli izmedju sebe i odnijeli u mrak da nisam mogao da joj vidim lice i procjenim koliko bi stara mogla biti.
Glazba bubnjeva i pjesma se nastavila i jos uvijek traje, a kako mi kaze Berhani trajat ce dok se ne pripremi sve jelo za sutrasnju festu u svecenikovoj kuci (koja je odmah pored crkve)


Post je objavljen 25.07.2004. u 23:55 sati.