Promet u ugostiteljskim objektima za 25% lošiji nego lani (po mojoj malenkosti i više !!!!)
U dosadašnjem tijeku turističke sezone promet u restoranima, kafićima i ostalim obrtničkim objektima za čak 25% lošiji je nego lani. U županijskoj Obrtničkoj komori glavnim krivcem za ovoliki podbačaj smatraju turističke zajednice, koje su, tvrde u Komori, loše odradile promidžbu. Obrtnici su se pripremali za dobru sezonu, nabavili su robu, zaposlili dodatno osoblje a neki su se i zadužili. Sada kada gostiju ima znatno manje nego lani, mnogi od njih nalaze se u velikim problemima, tvrdi Vili Šaina. Najavljivana dobra sezona nije se ostvarila a prema našim informacijama ni ostatak ljeta neće biti puno bolji, dodaje on. Turističke zajednice zakazale su u promidžbi, a naročito je loša suradnja sa županijskom Turističkom zajednicom čiji direktor Branko Curić ne odgovara na naše učestale upite i prijedloge. No, ugostitelji su svjesni i da u njihovoj branši ima problema. Nerijetki su oni koji pretjeruju s cijenama želeći zaraditi preko noći, a cehovska udruženja tu su prilično nemoćna. Nužna je stoga kategorizacija ugostiteljskih objekata, i mi u Obrtničkoj komori apeliramo na resorno ministarstvo da što hitnije pokrene postupak oko standardizacije ove djelatnosti zaključuje Šaina. Potredsjednik Komore Aldo Ukanović govoreći u ime većine porečkih ugostitelja podsjetio je kako se oni protive elitnom turizmu i zalažu za masovni. Naime, od njega se dobro živjelo nekad pa ugostitelji smatraju da bi tako moglo biti ponovno. Ukanović je iznio i zanimljivu primjedbu kako buffet ponuda koju u svojim restoranima ima sve više hotela značajno ugrožava male ugostitelje. Također, podsjetio je i na potrebu da se stranim turistima ograniči unos hrane i pića u našu zemlju. Izvor informacija (Radio Pula)
Post je objavljen 15.07.2004. u 19:42 sati.