Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Kreditne kartice, minus po tekućem - kontrola potrošnje

Ne znam što vi mislite, ali stvarno mi već idu na živce svi oni savjeti samopomoći (eng. self-help) po raznim časopisima kako treba paziti s tim karticama, ako previše trošiš prereži je i baci u smeće i sl. Ja npr. obožavam kartice. Imam jednu dobru, ali sad ću si nabaviti još jednu novu. Što će mi još jedna kartica? Ma sa ovom zna biti problema ponekad pa je bolje da imam dvije. Moja logika je zašto bi platio danas ako mogu platiti za mjesec dana i to bez da platim kamatu, a cijena u dućanu je ista? Znate kaj je još fora? Kamate za tih mjesec dana plaća trgovac kod kojeg kupujete:))) Novac za to vrijeme može stajati na računu i donositi 5% kamate godišnje. (nemojte me pitati na kojem računu - ne reklamiram dok mi ne plate). Dokle god uredno i redovito otplaćujete sve što potrošite na karticu odnosno ne plaćate nikakve kamate ja ne vidim problem. Problemi nastaju sa revolving karticama pomoću kojih možete stalno trošiti bez da ikada vratite cijeli iznos. Naravno na preostali iznos se stalno obračunavaju prilično velike kamate koje masno plaćate.
Problem je ako i potrošite sav cash pa onda još potrošite i na karticu ili još gore - koristite minus po tekućem računu. Ukoliko ste se već uvalili u minus po karticama i tekućem onda je po meni najbolje da uzmete nenamjenski kredit u malo većem iznosu i podmirite sve obveze i još vam nekaj love ostane za rezervu. Tako ćete onda otplaćivati samo jedan kredit po manjoj kamati i kada ga otplatite to je to. Nema više problema s likvidnošću dok će te se s karticama i minusom vrtiti beskonačno (i najvjerojatnije to radite)
Ako malo bacite račun na papir shvatiti ćete da vam se to više isplati. Kada uzimate novac ulazeći u minus to je isto kao da vam je netko JEDNOM posudio novac. Onda dođe plaća i vi to vratite, ali za par dana, nekad i isti dan;) ponovo posudite. Vrtite uvijek istih par tisuća kuna. Ako se baš nikako ne možete sami izvući uzmite spomenuti nenamjenski kredit ili zamolite nekog da vam posudi lovu da se tog riješite. Nije čak toliko stvar ni u iznosu kamata koje plaćate, ovisno o dopuštenom minusu to je cca 1.000 kn godišnje možda i manje, nego o psihološkom pritisku. Nećete se dobro osjećati ako ste dužni i uvijek u crvenom. Možda ste se već navikli da ste uvijek u minusu i to vas više ne brine - onda ste već u kritičnoj fazi i hitno nešto učinite da se tog riješite.

Kontrola potrošnje
Nije stvar u tome koliko uspijete zaraditi već koliko uspijete sačuvati. Ako je to ništa ili jako malo imate veliku poteškoću. Kak će vaš novac radit za vas kad ga nemate, eeee??? Nemateeee!
Čital sam u jednoj knjizi kak treba zapisivati kaj ste kupili, potrošili itd. I dobro krenem ja zapisivati da vidim gdje mi lova curi. Prvo sam krenuo s običnim papirom A4, a na kraju sam završio s jednom kompleksnom excel tablicom u kojoj sam pratio po svim mjesecima, prihode, rashode i trenutna stanja svih računa. Jebeni svemirski brod. Još malo programiranja i mogao sam to prodavati ko software za osobne financije umjesto onog Quickena ili MS money koji su ionak za amerikance. Možda bi se čak i obogatio?! Nema veze. Poanta je da sam pune tri (slovima: TRI) godine zapisival sve troškove. Znao sam točno gdje svaka lipa odlazi, ne kuna, nego doslovce lipa. I sad si vi sigurno mislite da sam pokrpao sve rupe i uštedio kojih par somova eurića. Ma jesam kurac. Apsolutno mi to niš nije pomoglo, osim kaj sam izgubil puno korisnog vremena nad tim tablicama. Zato odjebite tu "kontrolu potrošnje" i primite se zarađivanja!! Nitko nije postao bogat skupljajući lipe. Ozbiljno. To su priče za siromašne ljude kako bi ostali siromašni. Kao ono, bogati su škrtice pa zato imaju, da kak da ne bi.. i onda poslije čitate kak su potrošili 150.000$ na običnu večeru. Ne nasjedajte na te siromašne fore!!! Ne sakupljajte mrvice. Ne kažem da se treba razbacivati s novcem i da treba ostavljati sitniš u dućanu, ali nemojte izigravati škote. Da se isplati škoti bi vladali svjetom umjesto amerikanaca.
Najbolje je da si lijepo otvorite trajni nalog i maznete jedan dio plaće (barem 10%) na stranu prije nego uopće krenete trošiti. Vrlo brzo će te se priviknuti da vam je plaća parsto kuna manja. Provjereno;) Nakon toga slobodno spičkajte ostatak kao i do sada. Javite mi kak vam ide.

Post je objavljen 15.07.2004. u 07:42 sati.