Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Na što se sve NE PLAĆA porez u Hrvatskoj?

He, he, prvo sam mislio napisati na šta se sve plaća, a onda si opet mislim previše toga ima ionako nam uzimaju gdje stignu;) Ovo će nadam se biti puno zanimljivije.

Pa krenimo redom. Navesti ću neke stvari za koje ja znam, a ako i vi nešto znate javite pa da dodamo.

Dakle porez (niti prirez niti doprinose) nećete platiti (za sada) i to kao fizička osoba na:

- kamatu koju zaradite oročenjem u banci
- kamatu i državne poticaje koje dobijete kroz stambenu štednju
- zaradu od životnog osiguranja (ako koristite porezne olakšice platiti ćete porez samo na onaj iznos koji ste uplatili i koristili kao olakšicu, ali ono što osiguranje zaradi onih par % dobiti godišnje na to nećete platiti ništa)
- na zaradu iz investicijskog fonda
- na zaradu koju ostvarite trgujući dionicama! (u zakonu navodno stoji nešto, ali se trenutno ne primjenjuje)
- na dobitke na lottu i igrama na sreću
- zaradu od prodaje nekretnine ako ste je imali u vlasništvu duže od tri godine ili ako ste živjeli u njoj
- i šećer na kraju.... ne plaćate porez na zaradu koju ostvarite prodajući udjele vlastite firme!!!

Eto ako se sjetim još nečega pa ću ubaciti. Osim navedenog vaša firma vama može isplatiti 1600 kn godišnje NEOPOREZIVO. Obično se to isplaćuje kao božićnica (ili uskrsnica) anyway firma ima pravo svakom stalno zaposlenom isplatiti taj iznos. Da li će vam i kada to isplatiti ovisi naravno o vlasniku firme. Isto tako može studentu na praksi isplatiti do 1500 kn mjesečno.

Meni je osobno najinteresantinije ovo zadnje navedeno. Naime ukoliko osnujete svoju firmu (društvo sa ograničenom odgovornošću skraćeno d.o.o.) i uložite par godina rada da firmu postavite na noge kasnije je možete prodati i sve što zaradite ide vama. Nema nikakvih poreza, prireza, davanja itd. Zamislite si samo koliko bi se tu dalo zaraditi.
Većina ljudi kad osniva firmu zamišlja sebe kao direktora ili radnika u njoj. Ja to prije vidim kao još jedan odličan način da oplodim svoj novac. Osim toga ne morate prodati sve - prodajte pola ili 49% tako da i dalje ostanete "glavni". U stvari prodajte 51% i prepustite posao nekom drugom, a vi otvorite novu firmu i ponovite postupak.
Za daljnje čitanje preporučam Porezni propisi


Post je objavljen 10.07.2004. u 18:19 sati.