Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Prvi put partneri

Sinoć sam neplanirano otišao na par u Draškovićevu. Nisam imao dogovor i odlučio sam igrati sa bilo kim tko je slobodan. Sandra me je pitala da igram sa Ozrenom. Pristao sam uz uvjet da puno ne viče na mene :). Ozren je tek stigao sa tečaja i dobar je partner. Prešli smo na brzinu osnovne stvari i otišli igrati. Na početku je bilo dobro, uz izuzetak 2NT u rekontri što je završilo sa 4 pada. Bila je to tipična početnička greška: zamijenio je 2 karo prelicit sa 2 karo semi forsingom. Uz još par nesporazuma završili smo na solidnih 47% i ugodno provedenu večer.

Ovakvi slučajni susreti mogu završiti jako dobro. Takav slučajno sklepani par zna napraviti dar-mar na turniru. U čemu je trik? Vjerujem da kad dvoje ljudi igraju po prvi put zajedno vode dosta računa o tome kako će njihovu igru partner protumačiti. Često odustanu od složene i rizične akcije u korist jednostavnosti. Time se gubi puno manje snage i koncentracija ostaje na visini puno veći dio turnira. Veoma važno je što želimo ostaviti i ugodan dojam o sebi - ni pod koju cijenu se ne želimo obrukati pred 'neznancem'. Taj motiv nestaje na sljedećim turnirima i tada obično počinju trvenja.

Treba dogovoriti što jednostavniji sistem. Previše novih stvari će slabijeg igrača izluditi i dekoncentrirati. Bolji igrač se treba prilagoditi sistemu drugog. Zatim ne treba ni pod koju cijenu komentirati bordove - nema smisla kad vjerojatno sljedeću godinu više nećete igrati zajedno. Moja greška je da u licitaciji pretpostavljam da partner zna finije razrade sistema iako ih nismo spomenuli. Računam da ga je slučajno klepila na cesti cigla pa mu se prosvjetlilo. Negativna kontra i forsing cue bid samo prizivaju katastrofu.

Najviše volim opuštenost takvog para. Lakše se odlučujem napraviti riskantnu akciju, neobičan atak ili blef. Partner to ne primjeti ili se suzdržava od reakcije - bridžisti su jako pristojni ljudi. Izvodio sam 3 NT sa Qx karo u ruci i Jx na stolu. Za prolaz sam morao izmisliti 9 štih prije nego mi uzmu pet karo štihova. U drugom štihu sam igrao mali prema J karo na stolu (!) što je uzelo štih. Takve stvari teže napravite svom stalnom partneru.

I ne zaboravite, sljedeći put kad igrate vrijedi ona stara:

Za stolom imam dvojicu protivnika i jednog neprijatelja.


Post je objavljen 10.07.2004. u 14:07 sati.