Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/porto

Marketing

charlie don't surf!

Gledao sam sinoc "Ničiju zemlju". Ko je prvi poceo rat, koje prvi poceo rat…bla bla..
Copola je prvi poceo, ako bas zelite znati !!!
I sva sreca da je danas novi dan.
Danas je dan za Novi List!
Danas je dan za Apocalypse Now, Redux!.
Danas je dan za napalm, za lt. col. Kilgora, danas je dan za surfanje, pa makar i blogovima.
Jer Charlie, kao sto znate ne surfa!
Danas je dan za Martina, Frensisa, Roberta Duvalla, Laurencea Fishbornea, za Marlona Branda, za Wagnera i T.S. Eliota, za sve moje prijatelje s kojima ću sjediti u Importane galeriji i promatati kako sudnji dan skrece iz Vlaške u Smičiklasovu podvučen wagnerovim «Plesom Walkira». I dok skupljate svoje DVD-ove i knjige iz novina, dali znate sto je colonel Kurtz imao na svojem stolu? Imao je knjigu "From Ritual to Romance" Jessie Westona koja je inspirirala Eliotovu poemu "The Wasteland".
Brando, alias colonel Kurtz citirao je upravo eliotovu poemu «The Hollow Man» na kojoj se uz knjigu Josepha Conrada «Heart of Darkness» bazira cijeli film. O dijalektiko, dok bivamo življeni kroz tvoj san, dok promatramo sebe kako poput crva pužemo po oštrici britve i preživljavamo, pa onda pišemo i snimamo ode nasoj rascjepljenosti u tebi, dok junaci naših filmova putuju pokraj svih onih izgubljenih hramova i buddhinih kipova, što oni znaju o patnji? Što znaju o zbunjenosti našeg lineranog, dualnošću ove dijalektike zbunjenog uma koji se cijepa na lijevo i na desno, na dobro i na zlo, na gore i na dolje. U ovoj dijalektici u kojoj volimo ili mrzimo, svi to znaju, svi to itekako dobro znamo. Jer uvijek u nama postoji neki odmak, nešto u nama, netko u nama koji će poput ratnog fotoreportera u filmu pronaći sebe u svijetu kroz riječi T.S. Eliota

This is the way the world ends
Not with a bang but a whimper.


I'm fucking splitting, Jack...

A upravio je taj mračnjak T.S.Eliot kao urednik izdavacke kuce Faber & Faber odbio objaviti Orwellu rukopis «Životinjske farme», koju ćemo moći uskoro kupiti uz Jutarnji. Uvijek se nekako preplašimo samih sebe u ogledalu drugih, zar ne?


Post je objavljen 12.05.2004. u 16:40 sati.