Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

CRVENO MORE

Kao sto se na ovoj fotografiji vidi Crveno More u Assabu nije uopce crveno. Predpostavljam da se nekada crvenilo i da je po tome dobilo ime, no danas se moze zvati bilo kako samo ne crveno.
Roneci se moze vidjeti koraljno dno, a vecina koralja je vjerojatno nekada bila crvene boje. Boja koja sada preovladava je u stvari najblze tamno-ljubicastoj ili tako nekako, no nije crvena.
Dalako je od one boje pravih, crvenih koralja.
Inace nije lose za ronjenje jer se moze vidjeti pored lijepih koralja i mnostvo raznobojnih riba na vrlo malim dubinama,. Kupeci skoljke koje i nisu bas nesto jer su uglavnom okamenjene i vecina ih je u stvari vise kamen nego skoljka, zamutivsi dno u trenu si okruzen jatima raznobojnih riba i ribica.
Za akvariste ce biti poznata “Kraljevska neonka”. Da voda nije tako slana povjerovao bih da i one plivaju u Crvenom Moru, ovako znam da nije moguce. Iste boje ista velicina, orginal “Neonke”

Ne znam naziv za tu vrstu skoljki, no koriste ih za ukrasavanje obuce i pravljenje svakojakog nakita ovdje, a izgledaju lijepo i ima ih dosta takodjer na malim dubinama. Malene, skoro okrugle sa nekim cudnim bojama u krug na sebi.
Ogranicen sam sa tim mojim ronjenjem na dah koraljnim grebenom koji je u stvari i granica do koje se smije ici zbog morskih pasa koji su cesto vidjeni vrlo blizu plaze.
Ponekad samo kojih pet sest metara daleko.
Ja do sada nisam imao prilike vidjeti ih no vjerujem ljudima koji to pricaju.
Dno od koraljnog grebena do plaze je sitni pijesak koji je u stvari od imrvljenih koralja. To je na dijelu na kome se kupamo a sirine je oko dvadesetak- trideset metara.
Ostali dio plaze je koraljno dno do same obale, a tamo se bos ne smije ni pokusati uci u vodu jer ti koralji su ostri kao zileti.
Voda je toliko slana da je bez utega tesko roniti i na dva metra dubine, al je zbog toga je lijepo lezati na povrsini i osjecati kao na krevet cini mi se mnogo lakse neg' na nasem moru.


Post je objavljen 05.07.2004. u 21:40 sati.