Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/downunder

Marketing

Druga destinacija je Busselton

Ime je dobio po gospodinu Busselu, koji je ovuda provlacio cestu davnih dana. Ovaj gradic je omiljeno izletiste, ljetovaliste i sve to, no nema ama bas nista sto bi ga izdvojilo iznad prosjeka. Osim mozda dugackog mola iliti jetty-a koji se proteze oko dva kilometra u ocean!
Izgradjen od drveta, opet je nesto najvece na juznoj hemisferi!

Na kraju mola je podvodni obzervatorij dubok jedno 15 metara gdje mozete promatrati floru i faunu. Ulaz minimum 12$. Kako je ovo otvoreno tek nedavno, zalja mi je bila da odem i vidim cudo koje je kostalo 4-5 miliona sa ogromnim staklima posebno izradjenim u Japanu. No problem je bio kako doci do tamo?!

Image Hosted by Free Image Hosting

Po molu vozi mali vlak za koji je potrebno rezervirati par mjeseci unaprijed u ovo doba. Da ne zaboravimo, jos je Dan Australije i skolski praznici! Kazu nam da nema ni karata za ulazak u objekt, osim ako se ne nadje koja na samom ulazu. Da ne propadne dan, idemo reskirati i hodati citavim putem jer vidimo neke ljude koji se vracaju.

Umrli smo!

Image Hosted by Free Image Hosting

Dva kilometra po molu, sunce przi, vjetar je taman pojacao! Riknuti dolazimo do objekta. Cekanje. Uspjevamo dobiti karte u drugoj turi dolaska vlaka. Ulazimo unutra sa vodicem koji nam objasnjava da imaju pravu atrakciju na dnu. Riknutog morskog psa! Manje velicine.

Bezopasan. Nekakve ribice, nis posebno, plivaju oko bazena, lijepe sarene morzgve uhvatile se oko stupova. Par ronioca skrece paznju posjetioca. Placeni valjda ili sto?
No mozda smo dosli u pogresno vrijeme kada ne migriraju ogromne kolicine flore prema jugu? I obrnuto.

Vracamo se preumorni. Ljut sam na sebe sto sam se dao preveslati atrakcijom.

Naime u Perthu postoji AQWA podvodni centar u marini Hillary koji je za par koplja veca atrakcija nego ovo. U akvatoriju se daju rukom dirati razne miroljubive ribe, koje prosto uzivaju u tom. Onda odete u vanjski dio i rukom gladite razne raze, koje su zapravo morski psi sa krilima.

Odmah vam se okupe oko nogu, promjera veceg od metra i samo morate paziti da joj ne stanete na ledja. Tad je gotova. Tu sam saznao da je razlika izmedu sisavaca u moru i riba ta da plivaju drugacije. Posto sisavaci imaju drugacije polozenu kraljeznicu, plivaju repom odozgo

prema dolje dok ribe masu lijevo desno!? Biti ce da sam preskocio Prirodu i drustvo...

Obavezno preporucujem Aqwa. Desno je link.

Image Hosted by Free Image Hosting

Nista, vec je bila vecer i trebalo je pronaci smjestaj. Kakav kamp bi dobro dosao jer kao pravi Ozzy vozim "Station Wagon", u prijevodu karavan. Dovoljno je velik za napuhati duple velicine madrac ili staviti cak pravi double madrac. Sto mnogi rade.
No nigdje, niti jedno jedino mjesto. Ma, samo parking bi naplatiti od 15 do 20$! Obisli smo sve smjestaje! Sve. Vozio sam gore dolje po cestama i napokon se odlucio parkirati u mrak...

Pojeli nas komarci. Kasnije smo saznali da je vise sjeverno od grada mogucnost epidemije endemske bolestine od komaraca. Posljedice bolesti imas godinama ako ne i cijeli zivot. Mrdnuti iz kreveta neki ne mogu i po par godina.

Naravno, o tome nitko ne prica. Ime bolesti je polyarthritis.

Post je objavljen 07.06.2005. u 03:16 sati.