Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blackdoghell

Marketing

Robert Plant - The Mighty Rearranger (2005.)

Produced By Robert Plant and Phill Brown
Robert Plant - Vocals
Justin Adams, Skin Tyson - Guitars, Gimbri, Darbuka
John Baggott - Keyboards
Clive Deamer - Drums, Percussion
Billy Fuller - bass




1 Another Tribe
2 Shine It All Around
3 Freedom Fries
4 Tin Pan Valley
5 All the King's Horses
6 Enchanter
7 Takamba
8 Dancing in Heaven
9 Somebody Knocking
10 Let the Four Winds Blow
11 Mighty Rearranger
12 Brother Ray

Plant je na ovom albumu okupio ekipu koja je s njim radila Dreamland iz 2002 i nazvao taj bend Strange Sensation – to je bend koji dijeli s Robertom emocije pa čak i zaradu.. Gitarist Justin Adams i Skin Tyson, bubnjar Clive Deamer, klavijaturist John Baggot i basist Billy Fuller su pomogli Plantu ostvariti svoje odlično, ako ne i najbolje, najosjećajnije djelo od Led Zeppelin-ovog Physical Grafitti.. Pjesme i produkcija je odlična.. Sve je tako moćno ukomponirano u folk, guitar rock, R&B i još puno žanrova.. Pa i zašto ne bi bilo?

Mighty Rearranger otvara «Another Tribe», sociopolitička balada koja dodiruje čaroliju «Kashmira» i upotpunjena je Marokanskim bubnjevima što daju pjesmi određenu fleksibilnost i mističnost istočnih prizvuka orijenta.. Adams u sredini pjesme iznenada mjenja način sviranja gitare i melodija prelazi u full hard rock ozračje..

Singl, «Shine It All Around» pokazuje svu Deamerovu virtuoznost na bubnjevima, dok Adams pokušava imitirati Jimmy Pageovu Les Paul tonografiju i maksimalno se kamuflira u pozadini glasovnih inovacija Planta..

Ali tek «Freedom Fries» otkriva kolko je ova ploča na tragu zvuku zeppelina.. izvrsne mješavine različitih izričaja.. najviše dominira rockabilly blues i hard rock.. čak bi ovu stvar nazvao nekim hibridom, tj. ŕ la "Black Dog" pjesmom..

Meni osobno, jedna od dvije najbolje je «Tin Pan Valley».. Bagot tako dobro golica slušateljeve zvučne receptore svojim tihim zadirkivanjem po klavijaturama dok s druge strane Plant na tako sexy način pjeva čudne dionice.. Ovu stvar vam stvarno nemogu prenjet pisanim oblikom.. trebate ju čut.. Kad nakon laganog djela Plant povikne Like this i unese vas u nadmočnu čaroliju koju samo može hard rock pružit.. mmmmm.. Deamer baš zna kad treba udarit po bubnju da nam se naježi koža.. On ne samo da pokušava imitirat Bonhamovo sviranje nego čak budi njegovu snagu i raznolikost tako da u krajnjoj liniji ovaj album stvarno podsjeća na zeppelinove dane.. savršeno..

Prekrasna balada "All the King's Horses" pokazuje Plantov neosporiv talent kako napravit odličnu pjesmu folk izričaja uz eleganciju i ukus.. kao da točno zna kada nam se koža naježi, pa malo stane s pjesmom i onda opet nastavi.. ima stvarno nadmoćan osjećaj za pjesmu.. pa i zato slovi kao najveći genije.. Imam osjećaj da gitarističke dionice namjerno podsjećaju na Pageove dionice na "Over the Hills and Far Away" i Goin' to California", ali je uneseno i Adamsovog country izričaja. Pa ipak je on country glazbenik..

I sam Plant kaže: the Zeppelin spirit that is seemingly ever present here takes nothing away from the startling imagination and creativity on Mighty Rearranger -- it actually serves, rather than houses, the songs it adorns.

«The Encanter» i afrička rock pjesma «Takamba» dokazuju njegove riječi.. Plant i Strange Sensation su uspjeli unjet u album nešto okultno, nešto zeppelinovski.. Ali i s druge strane u album je isto tako uneseno nešto novo, neviđeno..Vidi se da je i poredak pjesama namjerno takav.. sve da bi podsjećao na Psyhical Grafitti..

Ovo je pokušaj da se dobar stari hard rock opet oživi i zauzme zasluženo mjesto u ovome novome svijetu!..

«Dancing in Heaven» oduševljava.. to mi je definitivno najdraža njegova pjesma u cijeloj njegovoj karijeri.. Tako nježna, a ujedno tako močna.. skoro pa savršena pjesmica..

Dramatična "Let the Four Winds Blow" dddodiruje sve od ranog rocka pa sve do zaboravljenog Delta bluesa kojeg Plant tako voli.. Pa tako Plant namjerno pokušava imitirati John Lea Hookera..

Naslovna pjesma je napokon čisti blues.. i to tako dobar prljavi blues.. U biti pjesma «Mighty Rearranger» odaje Plantove porive da napravi nešto dobro kao što je Zeppelinska «Black country woman».. pa i skoro da mu je uspjelo..

Album zatvara jedan remiks, koji iskreno ja nikad nebi stavil na ovaj album.. ta stvar mi još nije jasna..

U konačnici mogu reć da mi ovaj album u početku nije bio nešto, ali što ga više slušam to me uistinu vraća u dane kad su rock dinosauri Led Zeppelini prašili svijetom.. Album se treba slušati i tek onda uviđate njegovu istinsku moć i snagu.. Pa samo do prije dva dana sam mislio da se Plantov uradak iz 2002 Dreamland ne može ni usporediti s ovim.. ali tek sad mi postaje sve jasnije da je ovaj album još zreliji i još nabrijaniji..



TIN PAN VALLEY

I come from Tin Pan Valley and I'm moving right along
I live on former glory, so long ago and gone
I'm turning down the talk shows, the humour and the couch
I'm moving up to higher ground, I've found a new way out

There's parasols and barbeques and loungers by the pool
The late night conversations filled with 20th century cool
My peers may flirt with cabaret, some fake the rebel yell
Me - I'm moving up to higher ground, I must escape this hell

Let me suspend my thirst for knowledge in your powder, sweat and sighs
A grudge of Christian women, a stain of spotless wives
A perfect destination inside a perfect world
I take the bottle to the baby, you take the hammer to the pearl

Like this

Every day's like Sunday, down here on memory lane
Salad days and no good ways drive me quite insane
A cocktail clouded troubadour attempts to speak in tongues
He's said enough, I'm through the door I'm moving right along


Post je objavljen 09.09.2005. u 19:45 sati.