Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

LJETO JE! Pametno na sunce!

Premda nas poljepšava, preplanula put više nije zaštitni simbol njegovanosti i šarma. Kako i ne bi kad je izlaganje suncu toliko štetno! U borbi preplanulosti i mladosti, mladost polako, ali sigurno pobjeđuje. Sunce je jako, a koža ne prašta. I već nakon 30. godine koža će početi odavati kako ste se u mladosti ponašali na suncu! Pretjeranim izlaganjem suncu prizivate prerano starenje kože, oštećenje genetskog materijala, slabite imunološki sustav i dajete mogućnost raku kože, čak i onom najopasnijem melanomu. I zato, sa suncem i solarijem oprez!



Koža je vrlo zahvalan organ jer se redovito obnavlja. Pri izlaganju suncu oštećujemo upravo sloj kože koji je presudan za njezinu obnovu bazalni sloj epidermisa. Ako se oštećenje ponavlja više puta zbog uzastopna sunčanja, njezina se sposobnost obnove smanjuje. Preplanuti treba postupno i oprezno jer ako se svake godine pretjerano izlažemo sunčanim zrakama, oštećenja nastala na koži neprestano se zbrajaju.

UV-zrake 80 posto su izvanjskih čimbenika koji ubrzavaju biološko starenje kože. Najveći je paradoks što smo spremni izdvojiti mnogo novca za proizvode za njegu kože koji se bore protiv starosnih promjena, a istodobno se izlažemo najvećem neprijatelju kože, UV-zrakama.

"Borba" sa suncem stoga sada ulazi u pametnu fazu. Zdravlje napokon postaje važnije od trenda. A kroz svjetsku povijest mogu se pratiti mijene kultura, a s njima i svrstavanje ljudi u razrede po osunčanosti kože. Boja kože postala je mjerilo koje je odvajalo radni razred od vladajućeg, odnosno služinčad od gospodara.

Bijela je koža svjedočila o pripadnicima aristokratskog razreda, a preplanula je govorila kako je riječ o radniku na otvorenom. Što je koža bila svjetlija, to je viši bio razred pripadnosti, pa su žene i muškarci na različite načine nastojali imati što svjetliju kožu.

Žene u antičkoj Grčkoj i Rimu, primjerice, lice su izbjeljivale olovnim bojama i kredom, a sredinom 10. stoljeća arsen je postao omiljenim "kozmetičkim sredstvom" za izbjeljivanje kože. Za vladavine kraljice Elizabete žene su na čelu iscrtavale tanke plave crte, što je njihovoj koži davalo transparentan izgled. Tek u 20. stoljeću društvo je ponovno počelo prihvaćati preplanulu put.

Dvadesetih godina, dok je moda polako oslobađala žene od teške odjeće, modna dizajnerica Coco Chanel slučajno je lansirala novi modni trend: za jedrenja po francuskoj Azurnoj obali njezina je koža lijepo preplanula. S njezinim povratkom u Pariz preplanulost je postala nova modna smjernica. Žene su se počele sunčati na kupalištima širom Europe. Preplanula je koža uskoro postala simbol bogatstva i lagodna života.

Dvadeset prvo stoljeće donosi nova pravila. U igri je zdrav ten, može i iz čarobne tube, a pravo sunce uvijek zahtijeva pametnu (t. malu) dozu. Ne dopustite da vas ove godine opeče sunce! Izlažite se njegovim zrakama zaštićeni, u vrijeme kad njegove zrake nisu najjače i najopasnije. Koža će vam biti zahvalna!

10 važnih pravila

1. Izlaganje suncu počnite postupno; prvi dan samo desetak minuta...
2. Bježite sa sunca između 10 i 16 sati!
3. Birajte lagane tkanine što gušćeg tkanja, ne zaboravite sunčane naočale s UV filtrom te šešir.
4. Upotrebljavajte zaštitne proizvode visokih zaštitnih faktora koji sadrže UV-filtre protiv UVA i UVB zraka.
5. Kreme za sunčanje nanosite na kožu 30 minuta prije odlaska na sunce, a potom svaka dva sata, odnosno nakon svakog kupanja.
6. Kreme nanosite na kožu ravnomjerno i u debelom sloju.
7. Posebno zaštitite usnice, kapke i uši.
8. Ne zaboravite na odbijanje zraka sunca od različitih površina, vode, pijeska, betona, trave... te na prodiranje UV-zraka kroz oblake.
9. Nakon izlaganja suncu namažite se hidratantnim proizvodom za njegu.
10. Roditelji, posebnu pozornost posvetite zaštiti djece!


Post je objavljen 06.06.2005. u 12:12 sati.