Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskopaljski abecedarij (27): C kao Crvene zemlje na Vranici

Crvene zemlje na Vranici, foto: rb.donjahercegovina.ba Na planini Vranici, kad se od Sebešića krene ka Uložnici (kota 1500 do 1800 m) nalazi se misteriozna crvena zemlja, neobična uzvisina – mnogi ju uspoređuju i s prekrasnim planinskim cvijetom - na kojoj nikada ne raste trava, niti se zadržava snijeg. Dakako, oko ove crvene zemlje naš narod je stvorio legendu, jednu od najljepših koju iz naše baštine danas poznajemo.
Tu je, kaže legenda, nekada bila crkva svetog Ilije (a on je, ne zaboravimo, zaštitnik Bosne). No, dolaskom Turaka i bijegom kraljice Katarine 1463. godine, crkve su se, da bi ih se sačuvalo, zatrpavale zemljom. Priča dalje kaže da je 99 Marija nosilo u pregačama crvenu zemlju i zatrpalo ovu crkvu, te se, tako, danas između borova uzdiže veliko brdo iz čije se utrobe uoči svakog Ilindana, a prije sunca, čuju crkvena zvona.
Po pričanju starijih Uskopljana koji su nekada ljeta provodili sa stokom na Vranici, te Sebešićana, svatko onaj tko bi pokušao kopati po crvenoj zemlji bio bi spriječen jakim nevremenom, pa bi se pred snagom iznenadne kiše i olujnog vjetra svaki znatiželjnik morao bijegom spašavati.
Crvena zemlja (ili, češće, u množini: crvene zemlje) zanimljiva je i zbog izvora ljekovite vode, koji se nalazi u podnožju brda. Ova voda, kažu, liječi bolove kostiju, a u to su se uvjerili svi oni koji su isprobali njenu ljekovitost.
Budući da se na cijelom prostoru Vranice nalaze ostaci rimskih rudnika zlata i srebra, vjerojatno je i ovdje riječ o ostacima jednog od njih, tim više što se oko crvene zemlje nalaze i ostaci gospodarskih i drugih objekata, a vidljiva je i rampa koja povezuje haldište s jamskim objektom. Sve je potrebno detaljno istražiti, ali prije toga se, dakako, okrijepiti ljekovitošću legende o crvenim zemljama Vranice.

Post je objavljen 07.06.2005. u 08:00 sati.