Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Bijelo Dugme - Sarajevo rasprodano za 10 sati!

Oborio sam svjetski rekord u stadionskoj prodaji ulaznica! Ljudi, u Guinnessu smo - vrištao je od uzbuđenja jučer u telefonsku slušalicu menadžer Bijelog dugmeta Raka Marić, potvrđujući nam vijest da je sarajevski stadion Koševo rasprodan u jednom jedinom danu!
Naime, od 9 ujutro do 19 sati planulo je svih 60.000 ulaznica za prvi koncert rock-legendi u Sarajevu 15. lipnja.

Njemac postavio web o „Bijelom dugmetu”
Za jednog Njemca, Andreas Grecel gaji neobičnu strast prema muzici „Bijelog dugmeta".
Iako skoro uopće ne razumije jezik svoje omiljene grupe, to ga nije spriječilo da pokrene Internet web www.bijelo-dugme.de, prvi (i za sada jedini) njemački web posvećen najpopularnijem jugoslovenskom rokenrol sastavu svih vremena.
Grecel (33), informatički stručnjak iz Hamburga, prvi put je čuo „Bijelo dugme" 1993. godine od svoje tadašnje djevojke Sabine, izbjeglice iz Bosne. Zaintrigirali su ga, za njemačke pojmove, neobičan spoj roka i balkanskih etno motiva. „Bio sam zapanjen kada sam prvi put čuo pjesmu 'Kad zaboraviš juli'. Nije mi bilo važno što nisam razumio nijednu riječ, jer sam osjetio snagu osjećaja pjevača Željka Bebeka. 'Dugme' je postalo moj omiljeni bend, podjednako dobar kao 'Deep Purple' ili 'Led Zeppelin'", kaže Andreas. Veza sa Sabinom je okončana 1997. godine, ali ne i Andreasova ljubav prema „Dugmetu". Iste godine prisustvovao je koncertu nekadašnjeg šefa „Dugmeta" Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane, što ga je potaklo da osnuje vlastiti web posvećen omiljenom bendu. Grecelov web na njemačkom i engleskom sadrži osnovne informacije o „Bijelom dugmetu", fotografije i riječi svih pjesama, uz njemačke prepjeve. Posjetioci web-a su uglavnom porijeklom iz nekadašnje Jugoslavije, ali javi se i poneki Njemac, kao „veliki ljubitelj 'Dugmića'" Jurgen , koji smatra da je Andreas napravio „jak web, za svaku pohvalu i divljenje". „Jugoslovenski rokenrol bend? Stvarno pjevaju na svom jeziku, a ne na engleskom? To je prirodna reakcija Njemaca i sve im je to malo čudno. Ali meni je strast da im pokažem da Jugoslavija nije bila samo zemlja rata, već sjajne i osjećajne muzike. Da bi se to spoznalo, ne treba znati jezik. Dovoljno je osjetiti muziku 'Bijelog dugmeta'", kaže Grecel.


Post je objavljen 04.06.2005. u 00:34 sati.