Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

26. turnir go-sekcije 'Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' - 02. 06. 2005.

Nastavljamo raditi na dvije veličine ploča. Na velikoj ploči trebaju međusobno igrati 7. interne kategorije i jači. Kao i prošli puta i ovaj puta se pojavio otpor naprednojoj igri. Zahtjevnija je i teža od zarobljavanja kamenčića. Igrane na prostor nekima je suviše imaginarno. Ivan je odmah po dolasku izjavio da on neće igrati na prostor već samo na maloj ploči do 7 zarobljenih kamenčića. Ako će morati na veliku ploču, on neće igrati. OK, neka bude kako kaže. Igra je ipak važnija. On ne želi napredovati, već samo igrati se. Međutim, stalo mu je do pobjede. Isto je potom uradila i Marina, a Tea je odigravši u prvom kolu edovno na 9x9 s Mariom u drugoj pred kraj partije otišla rekavši da ona ovo neće igrati. Nije ništa htjela više niti poslušati, već samo ode. Razmišljam o tome što radimo. Djeci treba druženja i igre, a tek neki u tome nalaze i nešto više. A što ja želim i namjeravam. Vodim ovu igru na nekoliko mjesta i nekako želim približiti je mladima. Vidim da s njihove strane ima raznih razloga družiti se uz go. Ništa nije moguće bez volje i želje onih koji sudjeluju. Da bi se naučila neka nova znanja potrebna je volja i moja i njihova. Eto, nekima je dovoljno igranje na zarobljavanje nekoliko kamenčića. Taman su usvojili tu igru, a ja bi da igraju nešto, za njih, drugo. Frišku figu, Mladene. Igraj se sam na taj način. Ipak neki se trude i žele novo. Na 13x13 na prostor igraju Adil (već iskusni igrač), Božidar, Ivan Crnčić, Jakov i Božena. Ivan čak to čini s velikom voljom. Trudi se.
Igra se atari-go prema kategoriji na ploči 9x9, a 7. interne i kyuevi međusobno go na 13x13 švicarskim sistemom.

1. Adil Karupović 23. kyu, 10 bodova i sos 27
2. Ivan Dugić 7. interna kategorija, 7 bodova i sos 25
3. Božidar Solga 7. interna kategorija, 6 bodova i sos 31
4. Ivan Crnčić 7. interna kategorija, 6 bodova i sos 26
5. Anto Stipić 4. interna kategorija, 5 bodova i sos 13
6. Fabijan Budek 5. interna kategorija, 5 bodova i sos 12
7. Jakov Sudar 7. interna kategorija, 4 boda i sos 26
8. Ana Pavleković 6. interna kategorija, 3 boda i sos 29
9. Mateja Vidić 2. interna kategorija, 2 boda i sos 21
10. Tea Šimag 7. interna kategorija, 2 boda i sos 6
11. Marina Šimag 7. interna kategorija, 2 boda i sos 3
12. Mario Krznarević 2. interna kategorija, 0 bodova i sos 26
13. Božena Horvat 7. interna kategorija, 0 bodova i sos 7
Nove kategorije: 5. interna kategorija: Anto Stipić
Adil je opet odradio turnir uvjerljivom pobjedom. Ovo je prvi puta da igra kao novi 23. kyu, igrajući pri tome u partijama sa slabijim protivnicima i onima koji ne žele na 13x13, do 9 zarobljenih kamnčića.
Ivan Dugić je bio najuspješniji od štićenika Centra igrajući atari-go. Nekima je sada bilo krivo što i on ne igra na 13x13. Uvijek nešto nije kako treba. Zajednička igra traži neke dogovore. Nema pravog zadovoljstva, ako svako radi kako se njemu prohtje. Ja ipak tražim neki srednji put. To je kao u gou gdje uz crne i bijele tražiš neku sredinu. Svatko bi po svome, ali sve se ne može. Dugić je ovaj puta ispao pravi ne prihvajaćajući novo i naprednije. Vidi je lakši put do pobjede. Trebam li sada ja staviti zabranu? Razmišljam o 'boljem potezu'.
Božena je bila žrtva Dugića u prvom kolu i brzo se porječkaše i ode ona.
Božidar djeluje zrelo, mada se povremeno to ne vidi. On je prihvatio novost. Dobro je stajao, ali u zadnjem kolu na atari-gou, je i on izgubio od Dugića. Ipak je na kraju drugi među štičenicima centra.
Anto napreduje u jaču 5. internu kategoriju.
Marina je opet imala probleme u odnosu prema drugima. Nije lak nadzor njenog vladanja. Sama radi sve što joj na pamet padne prelazeći i norme lijepog ponašanja. Bila je potrebom zaštite normalnog rada odstranjena iz turnira. I pored toga demonstrativno je ostala gledati kako drugi igraju. Na mahove je vrlo bistra, ali odjednom kao nagli vjetar sve poruši.
Maturanti su danas bili na izletu, pa njih nije bilo na gou.
Slijedeći četvrtak smo opet ovdje.
bl. Muradenu


Post je objavljen 03.06.2005. u 09:36 sati.