Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcn

Marketing

Sjećate li se osamdesetih? (drugi dio)

François Thomas: STAN CAIMAN - Le héros chic a la queue verte (Dargaud, 1986.)

Za razliku od Julie, Claire i Cecile (nekoliko postova niže), Stana sam Caimana čitao kada je trebalo - to jest kada se na Interliberu preko neke agencije dalo pretplatiti na francuske strip časopise* - te mi se sad, kad sam napokon našao jedan od albuma (imate li ostale, mail vam je tu lijevo) nije dogodilo razočaranje kao s tri maloprijespomenute tinejdžerke. Ali se iznenadio jesam.

Stan (iliti Stanko Kajmanko kako ga je, mislim, Tahir Mujičić okrstio za jednokrat(n/k)og pojavljivanja u Maxi Superstripu) je izlazio u zadnjoj fazi nekada slavnog časopisa Pilote, kada se ovaj fuzionirao sa Charlie Mensuelom, i kada je prilično jasno bio koncipiran kao časopis za odrasle. Stan je, dakle, bio humor za odrasle, seksistički i brutalan te posve lijepo crtan (u Chaland/Torres pristupu Franquinovoj školi) - i svega sam se toga sjećao - ali me iznenadilo koliko je zapravo bio seksistički i brutalan te koliko su se, sudeći po tome, vremena promijenila.

I nije dokaz tome što kroz Kajmankove stranice paradira niz ljepotica svake rase, a sve do jedne građene poput Brigitte Nielsen (sjećate li se osamdesetih, a?), već što sve do jedne trpe što ih Stanko ponižava bez prigovora, moleći ga za još, očito smatrajući da su jedino takav pristup zaslužile. I sve je to izlazilo u posve mainstream časopisu i bilo smatrano normalnim te čak - eto, priznajem - i uzbudljivim, seksi.

Danas bi tako nešto prošlo samo u naglašeno underground časopisima, a vjerojatno čak ni tamo, jer si ni oni ne bi mogli priuštili rastjerati ženski dio klijentele. A prizor u kojem Stan, prerušen u Djeda Božićnjaka, natakne djevojčicu na kitu ... Pa, zaista mi je teško zamisliti časopis koji bi se danas - udoba hajke na pedofile - usudio objaviti takav humor.

François Thomas je, krajem osamdesetih, ostavio Stana Caimana iza sebe i dao se u benigne gegove Kralja Bebe prvoga, ili tako nečega. I sâm se Pilote ugasio 1989. (tek je lani ponovno objavljen jedan broj, u sjećanje), a zajedno s njime su nestale i slobode da se bude vulgaran, odbojan i seksi. Strip devedesetih, pod oblacima side i mračne strane seksa, ponovo je postao poprilično čedan i u dobroj mjeri dosadan.

Što je dobro za djevojčice koje sjedaju Djedu Božićnjaku u krilo, ali je na neki način i ... šteta.

(mcn)

* Bilo je dobro kod te agencije što im se moglo po dva-tri puta godišnje slati zahtjev za oglednim primjerkom časopisa na kojeg nisi pretplaćen, pa bi tako uz godište Pilotea kapnuo koji (A suivre...) ili Corto ili ...


Post je objavljen 02.06.2005. u 18:48 sati.