Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Nacističko obilježje na haustoru Slavka Goldsteina


Ulazna vrata zgrade u Maksimirskoj

ulaz u zgradu gdje stanuje Slavko Goldstein


Ostao sam zapanjen i u nevjerici kada mi je prijatelj iz Njemačke u srijedu popodne na ulaznim vratima jednog poznatog hrvatskog Židova pokazao znak kukastog križa. E sad će netko od zabrinutih državotvoraca primijetiti da tu nema ništa sporno jer je grafit koji sam slikao zapravo indijska swastika te ne može značiti provokaciju našem uglednom građaninu židovskog podrijetla.
A nalazimo ju još i prije kod Kineza u neolitu kao na donjoj slici.

Low-fired pottery bowl from the Banshan Culture Majiawan Village, China Neolithic Period (2165-1965 BCE)


Mislim da tu nema slučajnosti. Odnosno, da je njen crtač jasno dao do znanja tko živi na tom ulazu i što o njemu treba misliti.

Moj prijatelj Nijemac i ja nismo u srijedu navečer uspjeli pronaći osobu kojoj je ta poruka namijenjena. Nije je bilo doma. A nije se javljala ni na telefon. Dok ne čujem njeno mišljenje o odvratnom skandalu, neću joj javno otkriti identitet.

Ostaje mi nada da ću jednog dana pročitati da je policija otkrila tko to želi nauditi našem sugrađaninu, te da će oni koji bi pomislili da počinitelju daju opravdanje da je nacrtao: indijsku, kinesku... swastiku, držati jezik za zubima. Zbog takvih me grafitera sram što pripadamo istoj naciji.

Ne moram Vam ni reći kako me bilo sram pred Nijemcem, te da će za ovo uskoro saznati i u Europi.

Prvo vrijeme objave: 02.06.2005 02:20

Razgovarao sam danas (srijeda 08. 06.) sa Slavkom Goldsteinom. Kaže da je ovo treći put kako su ulaz u njegov haustor ukrasili swastikom. No, on se previše ne uzbuđuje zbog toga. Zvat će majstore da to pobrišu. Više ga brine bol u lijevom ramenu zbog koje ne smije dizati ništa teže od 2 kilograma.

Svejedno, mene je i dalje sram...


Post je objavljen 08.06.2005. u 13:19 sati.