Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Prostitucija - posao kao svaki drugi?

Image Hosted by ImageShack.us Danas sam pročitala na netu članak Sat seksa sa studenticom od 500 do 700 kuna. Čitajući članak u kojem se govori o konkretnoj osobi, ženi, spominje se diploma, pa naslov baš i nije prikladan, jer netko tko ima diplomu više nije student(ica), no dobro. Valjda zvuči «atraktivnije».

Kako sam i sama završila fakultet i kako mi plaća nije ono što bi realno trebala biti, svjesna sam da mnogi visokoobrazovani ljudi moraju raditi ne baš za plaću koju zavređuju. Jednako tako, događa se to i kod onih koji završe neku srednju školu. Često rade za male plaće, a ponekad i poslove koji su čak u kategoriji onih bez završene škole. No, mislim da ipak moramo biti svjesni činjenice da živimo u Hrvatskoj. A to znači da ja ne mogu očekivati da ću imati plaću kao netko moje struke u Francuskoj, Norveškoj ili Italiji. Ne mogu očekivati ni da si sa svojom plaćom mogu kupiti ono što to može netko drugi u zapadnom svijetu. Čini mi se da to ponekad ljudima baš i nije jasno.

Osuđivati ikoga (mislim tu na osobu) radi nečega što radi ne spada u nešto što bi trebalo činiti. No, kritizirati POSTUPKE za koje mislimo da nisu dobri jest ipak nešto što bi svatko od nas trebao raditi, normalno s REALNIM argumentima. A ja u ovom slučaju baš to mislim učiniti. Jer, govoriti (citiram dotičnu ženu) «Prestat ću kad nađem neki posao u kojem ću zarađivati dovoljno za pristojan život. Kakva korist od fakultetske diplome kad su svi poslovi koje sam dosad radila bili iznimno slabo plaćeni, a poslodavci su me izrabljivali. Nisam sretna što se prostituiram, ali živim sama u iznajmljenom stanu i novac mi treba", meni i nije neki argumet za bavljenje prostitucijom. Zapravo, koji bi to argument bio «dovoljno dobar»? Za moje poimanje života i njegovih vrijednosti NIJEDAN. Jer, da nemam što jesti ili da nemam što dati jesti svome djetetu, išla bih u najgorem slučaju čistiti. Znam da je to degradirajuće. No, nije li najgora verzija degradiranja osobe, prodavanje svoga tijela ili duše za novac? A u konkretnom slučaju ne vidim po čemu je to izrabljivanje bolje od onog s malim primanjima kod ne baš poštenog poslodavca? Jer, u ovom slučaju, nisu li «poslodavci» svi oni koji trebaju uslugu od te «studentice»? Nije li svaka mušterija poslodavac?

Svatko ima pravo birati živjeti život kakav želi, no nije li licemjerno govoriti u ovom slučaju o nemogućnošću življenja radi loših uvjeta? Zašto ne reći - želim živjeti na «visokoj» nozi, a ako je cijena prodavanja cijeloga sebe za to, ja ju želim platiti? Nije li to poštenije? Ne vjerujem da netko ne može zaraditi za skroman život. Jer, ako netko ima diplomu, može, npr. davati instrukcije iz hrvatskoga jezika, strang jezika, matematike, fizike, kemije ... ili već ovisno o vlastitoj struci. Da, satnica nije baš takva da si u tom slučaju možete priuštiti za sat vremena rada neke cipelice iz prestižne trgovine, ali možete kupiti kruh, mlijeko, malo voća, mesa.

Svatko, kako sam rekla, bira kako želi živjeti. Žao mi je kada gotovo djevojčice od 15-16 godina radi nesređenih i teških životnih uvjeta završe u svijetu prostitucije, a najčešće i u svijetu droge. A najčešće nisu birale, jednostavno su se našle u tome. No, kada neka žena sam diplomom odabere takav život, nemam osjećaja žaljenja. ni najmanji.

Često imamo priliku čuti rasprave o legalizaciji prostitucije. Nedavno je bilo riječi i o otvaranju slične «akademije». Sve to tako «liberalno» zvuči, no pitam vas, i lijeve, i desne, i «konzervativne» i «liberalne», tko bi volio da mu se dijete time bavi? I da to «studira»? To nikada neće biti posao «kao i svaki drugi».


Post je objavljen 31.05.2005. u 13:36 sati.