Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

30. turnir go-sekcije O. Š. 'J. Habdelića' - Velika Gorica - 30. 05. 2005.

Igralo se go na 13x13 - handicap po razlici u kategorijama podjeljenoj sa 3 za 4. interne kategorije i jače međusobno i atari-go na 9x9 za 3. interne kategorije i slabije.
Dolaskom novih zainteresiranih učenika na go kreće se s njima raditi atari-go. Svrha atari-goa je u savladavanju tehnika zarobljavanja i čuvanja odigranih kamenčića. Stavljenim kamenčićima se, u igranju goa, stvaraju ograde prostora, a veličina ograđenog prostora je odlučujuća za pobjedu. Uslijed toga se početkom školske godine, kada dolazi nova generacija učenika na go, uglavnom igra atari-go. U drugom polugodištu se sve više igra go na 13x13, jer su stečena znanja i tehnike za to dostatne. Dešava se, međutim, da i u kasnijoj fazi školske godine dolaze novozaintersirani. Uslijed toga atari-go bude prisutan i u ovo vrijeme pred kraj školske godine.
Nakon odigralih pet kola krajnji redoslijed današnjih nadmetanja u gou i atari-gou je bio:

1. Matej Zakanj 10. kyu, 10 bodova i sos 21
2. Josip Štajdohar 25. kyu, 8 bodova i sos 23
3. Tin Gregurek 6. interna kategorija, 4 boda i sos 28
4. Jan Gregurek 5. interna kategorija, 4 boda i sos 23
5. Nino Horvat 4. interna kategorija, 3 boda i sos 28
6. Nikola Tokić 1. interna kategorija, 2 boda i sos 29
7. Antonija Žardin 1. interna kategorija, 2 boda i sos 16
8. Hana Lović 25. kyu, 2 boda i sos 11
Nove kategorije: 2. interna kategorija: Nikola Tokić
Matejevo je, zna se, prvo mjesto. Daje prednosne kamenčiće i sve uvjerljivo pobjeđuje.
Josip pokazuje volju za igrom i napreduje. Ipak, za bitnije napredovanje njemu je potrebna igra na standardnoj ploči u jačoj konkurenciji. Za to su mu tu vikend-turniri.
Tin i Jan bratski dijele treće i četvrto mjesto, mada je Tin po sos-bodovima malo uspješniji. Zanimljiva je bila njihova partija u prvom kolu, kada je Tin izgubio veliku grupu, ali ipak za malo pobjedio. Za bolje igranje ove igre njima treba više rada i posluha, jer od zaigranosti im puno toga ode s vjetrom.
Nino na mahpove igra vrlo dobro, a na mahove kao da samo stavlja kamenčiće na ploču. Ipak vidi se, da kada hoće, dosta dobro igra.
Nikola je startao početkom školske godine, ali tada prestade dolaziti. Evo ga opet na gou. Rezultat mu danas nije nešto naročit, ali je već dovoljno vješt za zadatak od dva zarobljena za pobjedu i prelazi u 2. internu.
Hana, kao i često, dolazi na samo jedan školski sat. Bila je s njom i njena prijateljica Antonija. Pitam ih: 'Zna li Antonija do prvoga zarobljenoga i bi li zaigrala.' Odgovori su bili pozitivni i krenule i one. Već u prvom odmjeravanju Antonija dva puta zarobi jedan kamenčić Hani. Dovede je i ona je pobjedi. To je sportski. Obje otiđoše dalje na druge aktivnosti dva kola prije kraja.
Odigran je tako i 30. turnir ove školske go-sekcije u ovoj školskoj godini. Bliži se kraj nastave, a preko ljeta škole su zatvorene i neće biti goa u školama. Raditi će se samo subotama na vikend-turnirima. Na jesen kreću novi treći razredi od početka.
bl. Muradenu


Post je objavljen 31.05.2005. u 10:44 sati.