Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorkovidovic

Marketing

Čestitam Tonči!

Dosta kontakata, manje ili više ozbiljnih razgovora, vrućina, pa glavobolja. Danas mi je bilo drago nazočiti promociji Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga, koja će se sutra naći u 100 000 primjeraka na kioscima uz Večernjak. Iz prve ruke sam godinama slušao o tom projektu kojega je Vujić pokrenuo neposredno po završetku Leksikona, znam za sve muke oko financiranja, znam za traženje suizdavača. Tonči je bio duboko vezan za taj projekt, dobro razumijevajući da je Enciklopedija, a ne politika, njegov prostor kreativnog izričaja. Iako je bio i dobar ministar. Ali, u nekoj budućoj enciklopediji pod natuknicom „Vujić“ stajat će ovaj njegov projekt, njegovo će se ime spominjati uz Matu Ujevića i Krležu, a vjerojatno će tek marginalno biti spomenuto da je bio i osnivač jedne političke stranke, saborski zastupnik i ministar. Tako je to i tako treba biti. Ove će knjige preživjeti i nadživjeti tvorce, mediji će se mijenjati, mjenjat će se i sadržaji, ali se neće promijeniti naša potreba za sustavnom prezentacijom znanja, ma kako i ta sustavnost bila ukorijenjena i omeđena vremenom nastajanja.
Važnost je ovoga projekta i u činjenici da se za male novce i masovno distribuira i čini pristupačnim štivo koje je uglavnom krasilo biblioteke malobrojnih intelektualaca.

Večeras, povratak u Sisak i sastanak Rotary kluba. Ležernije teme i razgovori. Odlučili smo poduprijeti zahtjev mlade, talentirane siščanke, za stipendiju na jednom nizozemskom sveučilištu. Sada je na trećoj godini, a potrošila je i kredit koji je njena samohrana majka podigla za njeno školovanje. Nema sumnje, da ćemo i na razini grada morati konačno vidjeti i kako pomoći toj našoj talentiranoj i pametnoj djeci.

S Bracom razgovaram o ovogodišnjoj proslavi 22.lipnja i našim obvezama prema uspomeni na komandanta Prvog partizanskog odreda, Vladu Janjić Capu. Svih ovih godina, samo smo mi iz SDP-a polagali vijenac na njegov grob. Siguran sam da 90% mladih uopće nije niti čulo za Capu niti za ono što je učinio. I tu mi iz Siska imamo svoje obveze.


Post je objavljen 30.05.2005. u 23:58 sati.