Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 49.

Pogledajmo čega tu ima. Kao prvo odmah uočavamo sigurno oko na A2. A gdje je drugo? Pa ima, na prvi pogled mjesta koliko volite za uraditi i to drugo, da bi bijeli kamenovi bili opstojni. Vještu igraču međutim tu nešto nije baš tako sigurno. Kao prvo treba spriječiti pravljenje oka na B3, pa i B1. Odigra li bijeli na C2 imao bi sigurna čak tri oka.
Očito je da crni treba odigrati 1. C2. Sada je tu onaj štos s tjeranjem bijele grupe na popunjavanje na B3, ako ovaj kamen na C2 ostene živ. Sada se bit problema svodi na održanje ključnog kamena na C2. Ostane li on neuništiv neće biti ni mogućnosti za neko oko bijelome niti desno od njega, a ove na B3 i B1 on već kontrolira. Tako bi bijelom ostalo samo ono jedino oko na A2. To mu nije dovoljno za opstojnost kamenova. Dakle, definirali smo zadatak. Treba očuvati kamen na C2.
Bijeli može pokušavati razne moguućnosti. Pogledajmo:
Odigra li bijeli na bijeli na D3, crni ima D2 uz daljnje prijetnje na E3 ili E1. To bi bio spoj važnog kamena s vanjskima na F-vertikali. Znači, D3, za bijeloga, otpada.
Ako bijeli odigra svoj prvi potez na E3 crni bi igrao na crni bi mogao jednostavno odgovoriti s E1. Slijedilo bi: bijeli D1, crni D2, bijeli F1 zarobi jedan crni kamen, crni na D3, bijeli na E1 i crni na C1 i bijela desna grupa se više ne može spasiti od zarobljavanja.
Ostaje još 2. D2 za pokušaj i to ćemo popratiti kao slijed u problemu. Slabijim igračima ovdje nije jednostavno vidjeto slijed jer nije vidljiva veza crnoga s C2 s vanjskom postavom.
Pogledajte što bijeli može, ako crni odigra 3. D3. Crni sada prijeti povratnim udarcem na B3 (crni B3, bijeli C3 uzme taj jedan na B3, crni B3 sada uzme četiri bijela).
Zanimljiv je nastavak, ako bijeli obrani taj povratni udarac igrom na B3, jer sada je tu prijetnja dvostrukog napada igrom bijeloga na C3. Tu, međutim crni ima dvije obrane. Kao prvo može odigrati na C3. Na to bi bijeli odigrao na E3, da se crni ne spoji prema van. Izgleda kao da crna tri kamena padaju, ali ne. Crni odigra na C1. Što mu bijeli tu može? Ništa. Odigra li na B1, crni mu zarobi osam kamenčića igrom na A2. Odigra li na D1, crni mu igrom na E1, zarobi četiri kamenčića. Crnom ostaje mogućnost da u miru, s dva poteza zarobi bijele kamenčiće s D1 i E1. Odigra li crni ranije umjesto na C3 na C1, bude slično. Bijeli bi mogao na C3, a crni odna na E3 i obrazloženje je isto.
U rješenju ćemo popratiti još slijed: bijeli 4. E3 (napada kamen na D3), crni 5. C1 (brani napadnuti kamen i napada bijela tri kamena na četvrtom redu), 6. B3 (brani tri svoja napadnuta kamena i ujedno napada tri crna) i 7. C1. Sada je gotovo jer bijeli nesmije više napadati crnu četvorku, jer bi sam bio zarobljen, a crni može postepeno zarobiti bijele na desnoj strani.

Sada kada to vidite, nakon objašnjenja, izgleda vjerojatno jednostavnije. Sve je to tako u životu. Kada si razjasnimo nejasnoće, vidimo bolje i više. Ono što obično smatramo gledanjem su ustvari zrake svijetlosti do naših očiju. Ono sakrivenije je put informacije do centra u kojem se razlaže i slaže slika. Interesantno je, da se neke slike mogu stvarati i bez informacije izvana. To su npr. snovi. Čak i svijesno možemo stvarati slike u nama. Informacija za sliku uobičajeno dolazi od očiju. Što mislite, možemo li vidjeti i nekim drugim putem informacija? Pa, čak i to, što sve može biti informacija? ........ Vidite li, da neki intelektualni napori mogu koristiti centre stvaranja slika ili bolje reči viđenja. Potrebe usvršavanja igranja goa zadiru u to područje, čak i svijesno. Igrajuči tako možemo usput odraditi i ponešto na boljem razumjevanju svoga postojanja.
bl. Muradenu


Post je objavljen 30.05.2005. u 10:29 sati.