Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

7. Proljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 28. 05. 2005.

Prođoše dva vikenda bez goa u Velikoj Gorici. Većina, koji dolazimo na velikogoričke turnire, smo bili na dva velika turnira izvan Gorice. Prvo smo bili na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Zagreba, a prošli vikend na Toyota Grand Prix Mađarske u Budimpešti. Bilo je na tim turnirima i promjena u bodovima za rating-EGF-e. Bilo je napredovanja, ali i nazadovanja. Uglavnom smo vidjeli koliko smo jaki i koliko su vrijedne naše kategorije.
Ovaj vikend se na kratko vraćamo na naše turnire, na kojima nema rating-bodova, ali na kojima su zanimljive partije. Brusimo se u međusobnoj konkurenciji. Nakon stanke od dva tjedna bilo je za očekivati, da će nas biti manje nego inače, ali nije bilo tako. Došli su i oni koji nisu redovni u poslijednje vrijeme. Nije ih bilo ni na dva turnira van Gorice, koje sam spomenuo. Bili su to: Daniel, Andrej, Marko (Vračan), Mato, Nikola, Josip. Nisu zaboravile na vikend-turnire ni redovne Marcela i Lucia. Što reč no da nas se sakupio lijep broj.
Odigrali smo pet kola po švicarskom sistemu. Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' U Zagrebačkoj 90.
Pogledajmo završnu turnirsku tablicu.

1. Matej Zakanj 10. kyu, 5 bodova i sos 15,0
2. Mladen Smud 2. dan, 4 boda i sos 16,0
3. Daniel Zrno 2. kyu, 4 boda i sos 13,0
4. Andrej Knapić 6. kyu, 3 boda i sos 15,0
5. Dino Štrbac 5. kyu, 3 boda i sos 14,5
6. Marko Vračan 10. kyu, 3 boda i sos 13,5
7. Marko Ugarčina 12. kyu, 3 boda i sos 10,0
8. Siniša Zadjelović 10. kyu, 2 boda i sos 15,0
9. Mato Taušan 23. kyu, 2 boda i sos 13,0
10. Marijan Švarc 17. kyu, 2 boda i sos 12,0
11. Adil Karupović 24. kyu, 2 boda i sos 10,5
12. Lucia Prvonožec 23. kyu, 2 boda i sos 8,0(45,0)
13. Josip Baković 15. kyu, 2 boda i sos 8,0(38,5)
14. Marcela Kovačić 24. kyu, 1 bod i sos 13,0
15. Nikola Srkoč 25. kyu, 1 bod i sos 10,0
Nove kategorije: 23. kyu: Adil Karupović
Matej već ima naziv u školskoj go-sekciji 'Nepobjedivi', ali kako je krenuo moglo bi se to i ovdje dogoditi. Danas je u ovim okolnostima to i bio. Očito je, da mu treba mijenjati kyu, ali to radimo samo osnovom rating-bodova-EGF-e za kyu-eve jače od 10. Već se došlo do toga, da kada netko dobije njega za protivnika, čuje se samo ono :' Uff, ne.'. Prebio je i Daniela i Andreja i mene koji smo bili drugi, treći i četvrti. Tako je njegov 100% bez i trunke prigovora. Treba li ponoviti, da je on 10-godišnjak, učenik 4. razreda.
Pogledajmo kako je to teklo. U prvom kolu Matej je vrlo brzo sredio Sinišu. Radilo se o padu veće grupe kamenova, nakon čega Siniša predaje. Bila je tu još samo jedna ravnopravna partija u kojoj je Mato pobjedio Luciu. U svim ostalim partijama su pobjedili bitno jači igrači dajući veće brojeve prednosnih kamenova.
Nadalje švicarski sistem sparuje pobjednike međusobno. Za Matu je Matej bio prejak. Dino nije dugo odoljevao Mladenu, jer nekako nije u formi, a u takovom stanju četiri prednosna kamena su malo. Daniel igra zanimljivu partiju s Markom Vračanom u kojoj bude pobjeda Daniela za ne velikih 9,5 poena uz šest prednosnih kamenova. Andrej je zbog neparnpog broja pobjednika dobio za protivnicu Marcelu, koju je pobjedio uz 9 prednosnih. Prve pobjede u ovom kolu ostvaruju Marko Ugarčina, Siniša i Marijan.
Stiže i treće kolo. Matej već podsjeća na mašinu. Ide on dalje. Pregazio je i Daniela. Kada bi bilo još ovakovih 'klinaca'; gdje bi nam bio kraj! Prisjećam se, a i dođe nam koji puta Števa, ali on je već malo porastao. Sada ga zanimaju neke druge igre. Bilo je već i par njihovih međusobnih susreta. U ovom kolu Mladen je pobjedio i Andreja. Predao je Andrej kada se još moglo ponešto i uraditi, ali se već vidno izgubila početna prednost od pet kamenova u startu. Bilo je još zanimljivosti. Na primjer Marijan je izgubio dobivenu partiju protiv Dinota. Nesmotreno je izgubio veću grupu kamenova u završnici. Marcela je pomalo iznenadila pobjedom protiv Marka Ugarčine. Prvu pobjedu je ostvario i Adil i to protiv Nikole.
Četvrto kolo nosi derbi turnira. Igraju Matej i Mladen, ali uz devet prednosnih kamenova. Matej je u nekoliko prvih poteza naprosto zanemario igru protivnika i osigurao ogromne utjecaje na drugim dijelovima ploče. U ranijoj fazi igre je čak oborio i jednu grupu. Samo se nasmije i reče po tiho: 'Ovo ti ne živi.', a nije baš bila neka jednostavna postava. Uspio Mladen ipak izvući 12,5 poena razlike, ali pobjeda je Matejeva. Daniel i Andrej grabe dalje i priključuju se na bod zaostatka za Matejom Mladenu. Andrej je pobjedio starog rivala Dinu.
Završno kolo je. Andrej pokušava protiv Mateja, ali partija se prekida predajom Andreja. Pala mu je veća grupa kamenova. Štosevi i finte ne pale protiv Mateja. Mladen se muči protiv Marka Vračana, koji dugo čuva prednost, ali nije uspio izdražati. Mladen tako hvata drugo mjesto, jer ima bolji sos od Daniela. Daniel je priključak ostvario pobjedom protiv Siniše. Bila je to borbena partija u kojoj obojica nisu vidjeli neke udare, koji bi zapečatili sudbinu protivnika. Na kraju Daniel dobiva i pored davanja šest prednosnih kamenova i treći je. Marijan je opet ispustio pobjedu. Kaže da je imao bolju poziciju nego protiv Dine, ali odvuče ga nešto u neke sumnjive vode i partija ode. I sada na kraju i Lucia ostvaruje pobjedu. Stradao je od nje Nikola. A, pobjedio je i Adil, drugi puta na ovom turniru i to protiv Marcele. Inače on dobiva bodove bez borbe, ali ovaj puta je to bio Adil-pobjednik koji prelazi u jači 23. kyu. Bravo Adile, krenuo si ozbiljno!
Slijedeće subote ide grupa u Cormons u Italiju na turnir, pa neće biti našeg turnira u Gorici, ali za dva tjedna je tu Veliki Proljetni Velikogorički, koji se boduje za rating EGF-e.
bl. Muradenu


Post je objavljen 29.05.2005. u 19:37 sati.