Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/happyworld

Marketing

Vulkan

Vulkan? Sigurno se pitate od kud mi idea da pišem baš o tome, ali eto...danas je sve bilo užasno dosadno pa nemam o čemu pisati. Malo prije sam gledala film «Vulkan». To mi je negdje treći put da ga gledam ali nema beda to mi je odličan film, a meni kada se neki film svidi onda ga mogu gledati deset puta i neće mi biti dosadan. Vulkan je jedna od najgorih prirodnih pojava užas, na filmu su to jako dobro prikazali, stvarno nevjerovatno. Hvala Bogu kod nas toga nema, ali da ima, mislim da bi Hrvatska u trenu bila spržena jer je mala država. Mogu reći da su mi predivni ti prizori lave, svjetlosti u izobilju, prekrasna narančasta boja, ta njena gustoća stvarno nevjerovatno!!! Ali nažalost veoma je smrtonosna, to je visoka temperatura koja miče sve što joj na puto, čim te dotakne pretvoriš se u prah. Danas nisu česte erupcije vulkana, kao što ispod posta piše tokom 10,000 godina eruptiraju možda dva tri vulkana. Sigurno vam je smješno zašto ovome pišem ali u životu se nikada ne zna!

Vulkani:

Vulkanska erupcija je poput velikog i spektakularnog vatrometa. Taj vatromet je toliko jak da niz padine vulkana teku potoci lave, a oblaci dima su toliko veliki i gusti da mogu zamračiti Sunce. Vulkan je ustvari rupa u zemlji kroz koju u zrak brizga divlja smjesa plina, pare, pepela i gromade djelomično rastaljenih stijena koje zovemo lavina. Tijekom milijuna godina slojevi lave se slažu i tako nastaju vulkanska brda koja na vrhu imaju krater iz kojeg onda ponovo izlazi lava.

... koliko na svijetu ima aktivnih vulkana?

Oko 1.300. Aktivnim vulkanima smatraju se vulkani koji eruptiraju redovito ili koji su u posljednjih 10.000 godina eruptirali bar jednom. Oni koji nisu eruptirali 10.000 godina smatraju se uspavanima ili vulkanima u mirovanju, a oni koji miruju više od 25.000 godina se smatraju ugaslima.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 27.05.2005. u 23:55 sati.