Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cafukaka

Marketing

Najava HNL-a: Posljednjih 90 minuta - za prvaka i drugoligaša

Iako su nogometaši Hajduka na korak od naslova prvaka, poraz od Rijeke u Kupu sigurno je unio nemir među Splićane. Inter ovisi o poljudskoj utakmici, a u nekim računicama dovoljan im je i - bod na Kantridi. Neizvjesno i uzbudljivo je i u borbi za ostanak među prvoligašima. Tri su kandidata za ispadanje.

Kriza rezultata i igre uvukla se među igrače Hajduka. Već šest utakmica zaredom nisu postigli pobjedu, a samo im ona protiv Varteksa jamči uspjeh. Od bodovnih promašaja još je poraznija Hajdukova igra, koju suparnički treneri sve lakše 'čitaju'. Naravno, samo ako žele.

Uspješnima su se već pokazali i Elvis Scoria i Branko Karačić i Mile Petković, pa se s pravom svi pitaju hoće li znati i iskusni, nekad treći trener svijeta – Miroslav Ćiro Blažević. Upravo u njega svi upiru prst 'odluke' jer govorkanja kako će Ćiro preuzeti Štimčevu momčad u sljedećoj sezoni donose sumnju u njegove sportske ambicije.

Ćiro je i u petak naglasio kako ide 'sportski' poginuti te odigrati 'mušku, časnu, poštenu, odgovornu i pravu prvenstvenu' utakmicu i ostvariti pozitivan rezultat i vjerojatno svim svojim 'protivnicima' dokazati da je baš on rješenje za Hajduk.

Istina, Hajduk ima više motiva i razloga za 'poginuti', ali nekonkretnost u njihovoj igri slična je Dinamovoj u Ligi za ostanak. Usput, svi koji žive 'uz' i 'za' Hajduk stvaraju lažnu sliku o mogućnostima igrača, uvjeravajući sve kako su oni – najbolji.

Baš kao i Mamićevi 'atomski nogometaši'. Doduše, Hajduk je posljednja dva naslova osvajao upravo protiv Varteksa, pa se nadaju da će tradicija i ovog puta biti na njihovoj strani.

Hajduk bi za subotnji okršaj mogao doživjeti značajne promjene, jer trener Igor Štimac nije zadovoljan Ivanom Lekom, a upravo je on bio, uz Kranjčara, 'jamac' obrane naslova. No to je trenerova odluka, a definitivno je iz sastava, zbog žutih kartona, ispao Petar Šuto.

Ćiro Blažević, iako bez dosta igrača za koje bi sigurno imao mjesta u momčadi (Šafarić, Jančevski, Granić, Kristić), ima i nekoliko 'povratnika' - Jolića, Kastela i Mujanovića - s kojima je njegova momčad jača. I sâm je Ćiro rekao – bolja nego protiv Zagreba, koji su pobijedili.

Druga po važnosti bit će utakmica na Kantridi. Naravno, ovisno o raspletu poljudskog dvoboja, veselja bi možda moglo biti i na utakmici Rijeke i Intera. Ustvari, bit će ga sigurno jer Armada će slaviti Rijekin uspjeh u Kupu i osvojen trofej nakon 26 godina. A njihovu bi 'opijenost' tim slavljem trebali iskoristiti igrači zaprešićkog Intera.

Iako ne ovise o sebi, već o rezultatu na Poljudu, u Zaprešiću se nadaju da bi nakon odlične sezone, s mnogo manjim financijskim ulaganjima, iza sebe mogli ostaviti – sve. Ako Hajduk izgubi od Varteksa, Interu za naslov treba 'samo' bod. Nisu Zaprešićani bez izgleda ni ako Hajduk remizira s Varteksom. U tom slučaju Inter bi s Kantride trebao odnijeti sva tri boda. U svim ostalim slučajevima, odnosno u slučaju Hajdukove pobjede, Inter bi osvojio drugo mjesto, a samim time i potvrdio ulazak u Kup UEFA.

Jedina utakmica u Ligi za prvaka bez rezultatskog opterećenja igrat će se u Kranjčevićevoj, gdje Zagreb dočekuje Slaven Belupo.

Iako ne odlučuju o mjestima koja vode u euro natjecanja, a ni o trofejima, čak tri momčadi u Ligi za ostanak igraju utakmice odluke.

Naime, Pula 1856, Međimurje i Zadar u situaciji su da ispadnu iz prve lige, odnosno da osvoje peto mjesto i stignu do razigravanja s poraženim iz dvoboja Cibalia – Novalja.

Sve tri momčadi na kraju bi mogle biti bodovno izjednačene (po 35 bodova), a u toj situaciji profitirali bi Zadrani – zbog najviše osvojenih bodova (12) u tom trokutu.

Međutim, postoji i mogućnost da se na kraju stvore krugovi između Zadra i Međimurja (u tom slučaju Međimurje bi bilo bolje plasirano zbog međusobne gol razlike), Zadra i Pule 1856 (igrala bi se 'majstorica' 1. lipnja u Kostreni jer momčadi imaju isti broj bodova i gol razliku) te Pule 1856 i Međimurja (također bi se igrala majstorica, 1. lipnja u Zaprešiću).

Svoje motive imaju i Dinamo (vjerojatno im je gostovanje u Zadru jedno od najneugodnijih i sigurno ne bi imali ništa protiv da 'pomognu' Zadru da napusti Prvu ligu) te Osijek i Kamen Ingrad, koji se bore za mjesto u Intertoto kupu. Međutim, bodovno su izjednačeni, a ukoliko tako i ostane, onda bi bolje rangiran bio Osijek zbog međusobnih rezultata.

Dakle, šest momčadi sa svojim interesima, ali jedna će u subotu definitivno 'pasti' u Drugu ligu, a tko će u razigravanje odnosno u Intertoto kup ostaje da pričekamo do subote oko 18.50 sati.

Post je objavljen 27.05.2005. u 21:51 sati.