Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcn

Marketing

Dobri bi doktor htio biti prost

Isaac Asimov: LECHEROUS LIMERICKS (Fawcett, 1976.)

Da, onaj Asimov.

Isaac Asimov, uglavnom čuven po svojoj znanstvenoj fantastici i popularnoj znanosti je, kaže legenda, pisao 6 kartica svakoga dana. Priče, da, pa poslije romane, ali i eseje, predgovore, komentare, uvodnike, memoare i više-manje sve što mu je netko htio objaviti.

(Ova upravo završena rečenica zvuči neodređeno pogrdno, ali joj to nije namjera: Asimov je sve pisao s radošću i nevjerojatnom lakoćom i bistrinom teksta. Skriboman, ali ne od najgorih.)

Šest kartica dnevno, što na um to na papirnati drum. Pa je tako natukao parstotinjak knjiga za života, između ostalih i ovaj brzočitajući svezak limerika, šaljive poetske forme zadanoga ritma. Sad, Asimov je geek bio i geek ostao, a sam priznaje nezdravu sklonost geekovsko-fanovske bratovštine igranju rječima, tako da nije ni čudo što se navrzao na limerike koji se i ne sastoje od drugoga do li igranja rječima, brze pameti, mrvice duha i želje da se u društvu bude središtem pažnje.

Druga bitna stvar je kontekst. Objavljeni i, pretpostavljam, napisani u "slobodoumnim" sedamdesetima, LECHEROUS LIMERICKS kao temu su uzeli seks. Asimov se zbog toga u uvodniku napola ispičava, a napola izaziva neka mu se zamjeri što smatra da su pravi limerici oni vulgarni, ali pri tome uspijeva u najboljem slučaju zvučati poput školarca koji je baš shvatio da ga Bog neće zgromiti svaki put kad upotrijebi prostu riječ. "Nudge, nudge! Wink, wink!", rekli bi Pythoni koji su i ranije od Asimova otišli dalje u duhovitu vulgarnost ili vulgarnu duhovitost.

Vjerojatno griješim dušu i Dobri je Doktor zaista bio život svake zabave, kozer i šarmantno neobavezan udvarač kakvim se voli prikazati (da, naravno, svaki limerik u ovoj zbirčici popraćen je autobiografskim pogovorom često dužim od limerika - trebalo je i knjigu napuniti i kvotu ispuniti), ali uzmimo jedan od uspjelijih limerika iz knjige

LAW ABIDING

"There was a young woman named Melanie
Who was asked by a man, "Do you sell any?"
She replied, "No, siree,
I give it for free
To sell it, dear sir, is a felony."


i nećemo moći ne primijetiti kako su prijespomenuta "slobodoumna" vremena bila i u svojoj vulgarnosti daleko suzdržanija i nevinija (šovinističkija, također) od današnjih puritansko-pornografskih.

Čitavi su LECHEROUS LIMERICKS takvi: zgođušni, ponekad smiješni, ponekad nategnuti (bez seksualnih konotacija - govorim o rimi) i relikt nekog drugog vremena, vremena kada je čuveni postariji gospodin - vjerujemo li njegovoj anegdoti - recitirajući limerik o dojkama mogao svoju mladu sugovornicu nedužno primiti za njezinu i ne završiti na sudu milijun dolara siromašniji.

(mcn)

Post je objavljen 27.05.2005. u 10:38 sati.