Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Romantika preko Interneta

Image Hosted by ImageShack.us Možda o ovoj temi o kojoj već duže vrijeme razmišljam ne bih pisala ni danas, da sasvim slučajno nisam vidjela u jednoj HTV-ovoj emisiji prilog o mladome bračnome paru koji se upoznao preko Interneta. Voditelj emisije je sociologa, koji je bio gost u studiju i koji je govorio o tom danas čestom načinu upoznavanja ljudi, upitao «Ne gubi li se na taj način romantika?». Da, kod tog pitanja dobila sam definitivni poticaj. Image Hosted by ImageShack.us

Ono što ne mogu znati, ali mogu pretpostaviti jest činjenica da vi po tom pitanju predrasuda nemate. Bez obzira jeste li u vezi ili ne, bez obzira da li ste "samo" u vezi ili pak u braku, i bez obzira na koji način ste upoznali Svoju Drugu Polovicu. Govorim to, jer sam uvjerena da mi ovdje, koji imamo svoj blog, već imamo nekog i net-iskustva, ali i općenito iskustva sa korištenjem kompjutera. Za razliku od onih drugih, onih koji imaju mali ili nikakav dodir s takvim načinom života. A znamo da neznanje vrlo često stvara predrasude.

Predrasude koje su gotovo redovite u ovom slučaju su da se preko neta vrlo lako može naletjeti na nekog manijaka, uglavnom seksualnog. Sigurna sa da ima i takvih na netu, ali ima ih jednako kao što ih ima bilo gdje u populaciji. Prema tome, vjerojatnost naletjeti na takvoga je ista kao i za večernjeg izlaska. Druga predrasuda je da su svi koji se upoznaju preko Interneta čudaci, usamljeni asocijalni tipovi kriminalno lošeg izgleda, i k tome frustrirani na ovaj ili onaj način. Sve to govorim ne iz svoje perspektive (jer s time se dakako uopće ne slažem), nego iz perspektive gore spomenutih ljudi koji ili nikad nisu taknuli tastaturu, ili i kad ju diraju, rade to sa strahom. Govorim o mamama, tatama, bakama, djedovima, prijateljima, susjedima, poznanicima ... ma znate sigurno barem nekoga takvoga. Image Hosted by ImageShack.us

Moj osobni stav je da je upoznavanje preko Interneta, a u cilju nalaženja nekoga za vezu, stvar različitih prioriteta svakog čovjeka. Nekome kome je vrlo važan fizički izgled i kome je sve drugo puno manje bitno ipak će lakše naći nekoga u kafiću. Ili će pak koristiti razne chat-servise, ICQ ili druge oblike za vrlo brzo, rekla bih «ekspresno» upoznavanje ili razmjene slika. Što će eventualno uroditi jednako «ekspresnom» kavom u iščekivanju «kemije». Koja će se dogoditi, a još vjerojatnije je da ipak neće. Naravno da takvi susreti koji za sobom povlače brzo razmjenjivanje brojeva moba, također povlače i mogućnost da se može naletjeti na budalu koja će vas gnjaviti, ali to je cijena koju plaćaju oni koji odaberu takvu vrstu upoznavanja.

Za one druge Internet ipak pruža puno veće mogućnosti. Jer, dugotrajnijim dopisivanjem jako se puno može saznati o čovjeku. Uvjerena sam puno više nego sjedeći u kafiću u kojem vas grlo boli od nadglašavanja zvučnika, i u kojem se mučite da dobro čujete nečije ime. Preko Interneta, osim što možete birati i neke fizičke karakteristike osobe s kojom komunicirate, ali i njezine sklonosti, orijentacije raznih vrsta i možda pismenost, možete vidjeti kako vam ide komunikacija, što je meni osobno jako bitno. Možete vidjeti kako netko razmišlja vezano za stvari koje su vam bitne u životu, možete saznati što voli, a što ne voli, možete brzo shvatiti je li osoba iskrena ili ne (iako naravno ne potpuno). Možete upoznati dio karaktera osobe. Možete se i čuti. Možete se i vidjeti razmjenom slika.

Ne moram posebno govoriti da kao što bilo gdje srećete ljude, i kao što bilo gdje među takvima imate one koji su vam simpatični ili antipatični, dragi ili manje dragi, koji vam u neko vrijeme više prirastu srcu od ostalih, to isto možete doživjeti i na Internetu. Nadalje, NIJE istina da se Internetom gubi romantičnost. Jer onaj tko je romantičar, bit će to i preko Interneta. Onaj tko nije, neće nikada znati tastaturu koristiti onako kako se njome ipak može koristiti. Lijepa riječ preko neta jednaka je lijepoj riječi izrečenoj glasom. Iskrena romantična misao pisana tastaturom ili pismom jednako su vrijedne. Nježnost i osjećajnost se izražava ili se ne izražava. Net u tome pomaže jednako kao i bilo koje drugo sredstvo.

Ima li netko tko misli da nije romantično dobiti ljubavno pismo? Image Hosted by ImageShack.us I da lijepa riječ nije UVIJEK lijepa riječ?


Post je objavljen 26.05.2005. u 22:46 sati.