Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cafukaka

Marketing

Engleski mediji oduševljeni, talijanski plaču

Strani tisak piše kako je pobjeda Liverpoola u finalu Lige prvaka nakon 120 minuta igre i izvođenja jedanaesteraca jedna od najljepših utakmica viđenih u Ligi prvaka. Dok talijanski listovi žale za propuštenom prilikom pri vodstvu Milana od 3:0, engleski tisak kuje "Redse" u zvijezde.

Velik dio engleskih medija hvali briljantnu taktiku Rafaela Beniteza u drugom poluvremenu, ali i otvoreno kritizira španjolskog stratega jer je u prvu momčad umjesto Didija Hamanna i Igora Bišćana, koji su ove sezone dali ogroman doprinos svojoj momčadi u utakmicama Lige prvaka, ubacio nespremnog Harrya Kewella.

BBC Sport takvu odluku Beniteza naziva "iznenađujućom", te piše kako su "Redsi" odmah kažnjeni za takav potez svog trenera, primivši tri gola u samo 45 minuta.

Reuters piše kako se na samom početku susreta činilo da je Benitez napravio veliku taktičku pogrešku kad je iz prve momčadi izostavio veznjake Bišćana i Hamanna.

Inače, osvajanje Lige prvaka od strane nogometaša Liverpoola označen je u engleskom tisku kao jedan od najčudesnijih preokreta u povijesti nogometa.

"Čudo u Istanbulu", naslov je u Timesu, a u tekstu se navodi da su "Redsi" napravili senzaciju i uzeli pokal nakon 21 godine.

"The Fab Five", ističe Daily Mirror, uporedivši Liverpoolov peti europski naslov sa Beatlesima, a list donosi i brzojav premijera Tonya Blaira - "Nevjerovatno, neviđeno i briljantno. Cijela zemlja je ponosna na vas".

Pod naslovom "Legende" Daily Mail tvrdi da je Liverpoolov povratak od 0:3 sportski podvig desetljeća, a nogometna noć na stadionu Ataturk
teško će se ponoviti.

"Najveće uskrsnuće od onog Lazarovog", tvrdi Sun, za kojeg je pravi junak "Stevie Wonder" - Liverpoolov kapetan Steven Gerrard, koji je
postigao prvi zgoditak i natjerao momčad da vjeruje u pobjedu nakon 0:3.

Većina listova se slaže da će Gerrard, unatoč brojnim spekulacijama, nakon osvajanja naslova europskog prvaka ipak ostati na Anfieldu.

Španjolski tisak prisvojio "Redse"

Iako su španjolski klubovi ove godine doživjeli svojevrsni fjasko u Ligi prvaka, španjolski tisak je pobjedu Liverpoola prisvojio zbog španjolskog trenera i velikog broja igrača u redovima engleskog kluba.

"Liverpool y Ole", donosi u naslovu dnevnik AS, pun hvale za ulogu trenera Rafe Beniteza i igrača Xabia Alonsa i Luisa Garciu u finalu.

Nacionalni dnevnik El Pais kao najzaslužnijeg za osvajanje naslova europskog prvaka ističe bivšega trenera Valencie Beniteza kojeg naziva "Kraljem sa Merseysidea". Svaka čast Gerrardu i Dudeku, ali naslov je osvojen zbog metodičnosti i genijalnosti Rafe Beniteza i njegovih španjolskih pomoćnika koji su pomalo limitiranu momčad uvjerili da mogu biti prvaci.

Benitez je tek četvrti španjolski trener sa naslovom europskoga prvaka, podsjeća El Pais, prijećajući se Realovih trenera Jose Villalonge, Miguela Munoza i Vicentea del Bosquea.

Za El Mundo Deportivo igrač odluke je bio Xabi Alonso, koji je utakmicu odigrao bez pogreške, zabivši dva pogotka, dok je Luis Garcia pretrčao kilometre i kilometre, a spasio je i sigurni zgoditak u prvom poluvremenu.

Berlusconi: Milan je zaslužio naslov

Milan je zaslužio naslov, bili smo bolji cijelu utakmicu i zaslužili naslov, što se ne može reći za Liverpool, kazao je za agenciju ANSU talijanski premijer i vlasnik kluba Silvio Berlusconi.

Berlusconi je bio na stadionu Ataturk, a na poluvremenu je nakon 3:0 za Milan već primao čestitke za osvojeni naslov. Šok koji je uslijedio
u nastavku Berlusconi je uporedio sa politikom.

"Ova utakmica je bila poput izbora kada si siguran u pobjedu i već otvaraš šampanjac, a onda shvatiš da si zapravo izgubio", izrekao je talijanski premijer koji je pohvalio ozračje na stadionu kao najbolje u povijesti nogometa.

Upitan od novinara hoće li nakon poraza smijeniti trenera Ancelottia Berlusconi je kratko kazao - "Bože sačuvaj, pa ja nikad nikoga nisam smijenio".

Talijanski tisak u četvrtak opisuje događaje u Istanbulu kao "najveću moru u povijesti Milana", što stoji u naslovu lista La Stampa.

La Gazzetta dello Sport tvrdi da je Milan izgubio naslov koji je već osvojio i čudi se povratku Liverpoola, koji je zabio tri pogotka u
samo šest minuta.

"Glavni krivci su oni najbolji - Andrij Ševčenko i Dida. Ukrajinac je jednostavno morao postići pogodak dvije minute prije kraja produžetka,a potom je promašio odlučujući jedanaesterac. Dida je neosporno kriv za dva Liverpoolova pogotka, jednostavno je zaspao u tom periodu", tvrdi Gazzetta.

"Utakmica u Istanbulu pamtit će se stoljećima, bila je to najbolja finalna utakmica u povijesti nogometa. Zaplet je bio takav da ga ne bi
osmilila ni Agatha Christie", donosi Corriere della Sera.


Post je objavljen 26.05.2005. u 18:53 sati.