Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cafukaka

Marketing

Liga prvaka: Liverpool ili Milan?

Stoljećima je turska vojska osvajala Europu, davna je želja tom temperamentom, pomalo divljem narodu bila vladati Starim kontinentom, sve dok Kemal Atatürk početkom prošlog stoljeća nije zazidao temelje novoj Turskoj, koja je danas želi ući u Europsku zajednicu. Prošla su stoljeća, a Turci su dočekali da barem na jedan dan njihov ponos, 16-milijunski Carigrad postane središte Europe.
To im je omogućila Uefa, i danas će u 21.45 sati po lokalnom (20.45 sati po srednjoeuropskom vremenu) na stadionu oca domovine Atatürka nogometaši Milana i Liverpoola voditi bitku za novog europskog nogometnog vladara. No, taj veliki nogometni dan donosi i mnogo rizika, turska je policija u najvećem mogućem stanju pripravnosti, očekuje se dolazak 30 tisuća Engleza koji će sletjeti na jedan aerodrom i biti smješteni u posebnoj četvrti, dok će Talijani sletjeti na drugi i biti smješteni u drugom dijelu Carigrada. Iskustva su to iz 1985. godine i velike tragedije na bruxelleskom Heyselu, kada je pod stampedom Engleza poginulo 39 Talijana.

No, turska policija strahuje i od svojih sunarodnjaka, neke su rane još svježe (veliki neredi uoči utakmice Bešiktaša i Leedsa, kada je bilo i ljudskih žrtava). Sve su svjetske TV postaje poslale svoje ekipe u Carigrad, polovica ih patrolira carigradskim ulicama, a druga se smjestila u utrobu Atatürkova stadiona. A ondje su se jučer oba stratega najprije igrala skrivača pred novinarima, poslije i na travnjaku. Carlo Ancelotti, Milanov trener, prije dvije godine podignuo je veliki srebrni pehar, isto je sanjao i noćas.

- Nije važno kako ćemo igrati, s te se utakmice pamti samo rezultat. Izgubio je prvenstvo u maratonskoj utrci s Juventusom, stoga je glavni šef kluba Silvio Berlusconi sigurno nervozan. Kolega je pitao je li mu što savjetovao.

- Da, nacrtao mi je momčad koja mora igrati - nasmijao se Ancelotti, koji je odmah na upit je li bi eventualni poraz bio i njegov kraj samo rekao: - To me možete pitati sutra navečer.

Rafael Benitez, trener kojega danas u Liverpoolu obožavaju kao Johna Lennona, otkrio je da uživa u ovim danima, da je to njegova utakmica karijere. Bio je škrt na riječima, na kraju mu se lice ozarilo i poslao je poruku: - Vodim klub koji ima najbolje navijače na svijetu, i zato ću sve učiniti da ih večeras usrećim.

Igor Bišćan najvjerojatnije će početi dvoboj u majici Liverpoola, dok će Dario Šimić kao Milanov nogometaš dvoboj odgledati s tribine. Dvojica će Zagrepčana biti na različitim stranama, s jednim ciljem, poljubiti veliki pehar i otići u vječnost. Milan je šest puta svoje ime ispisao na pehar, Liverpool četiri.

Dva diva europskog nogometa, dvije velike tradicije. Milan je u posljednjih dvadesetak godina četiri puta osvojio naslov, ti igrači imaju golemo iskustvo. Liverpool je posljednji put slavio prije 21 godine, kada su današnji junaci bili tek dječaci, a niti jedan od njih nikad nije bio niti blizu srebrnog pehara. I to će biti večeras važno, tko će slaviti, Milanovi iskustvo ili Liverpoolova glad?


Post je objavljen 25.05.2005. u 17:48 sati.