Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blackdoghell

Marketing

STARSHIP - Led Zeppelinov zrakoplov!

Putovanja su uvijek bila veliki problem Led Zeppelina. Ni Jimmy Page ni Peter Grant nisu bili preveliki ljubitelji letenja, a poznato je i da je John Bonham često morao popiti koju da smiri živce. U državi kao što je Amerika letenje je bilo nužnost pa se neko rješenje moralo naći.
S početkom Američke turneje 1972. godine, grupa je letjela u malom Falcon Jetu koji je iznajmio Grant. Na nesreću ovi avioni su bili relativno laki i podložni turbulenciji.

Nakon nastupa u San Fraciscu na Kezar Stadiumu 02. 03.1973., grupa je poletjela natrag u Los Angeles, ali su na putu uletjeli u oluju. Ovaj incident je uvjerio Granta da ako već moraju letjeti da to čine sa što je više moguće stila i komfora.
Starship Boeing 720B sa 40 sjedišta iznajmljen je od pjevača Bobby Shermana za tri preostala tjedna turneje za 30 000 dolara.

Unutar aviona, glavna kabina je imala sjedišta i stolove, fotelje i kauč dug 15 metara koji se pružao uz desnu stranu aviona nasuprot kojega je stajao bar, TV i video. U bar je bila ugrađena i klavijatura. U repu aviona nalazile su se dvije sobe, jedna u udubljenju repa sa niskim kaučom i jastucima po podu, a druga prava spavaća soba sa posteljinom od bijelog krzna i kupaonicom.

Starship je imao čak i svoje stjuardese, Susie, osamnaestogodišnja plavuša i Bianca, dvadesetdvogodišnja crnka sa smislom za humor.
Grupa je koristila ovaj avion tokom čitave turneje po Americi 1975. godine. Bonham je imao običaj zauzeti kopilotovo mjesto, čak je jednom upravljao čitavim putem od New Yorka do Los Angelesa.

Starship je prestao biti na usluzi grupi 1977. kada je bio prisiljen sletjet zbog kvara na motoru.

Nasljednik Starshipa bio je Caesar's Chariot- Boeing 707 koji je bio vlasništvo hotela Caesar's Palace iz Las Vegasa.

Jednom riječju prava vila na krilima.. heh to su bila vremena.. o daaa...

Post je objavljen 09.09.2005. u 15:31 sati.