Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 48.

Vratila se naša škvadra s turnira iz Budimpešte. I ja bijah u njoj, i sada mogu nastaviti radom na blogu. Samo izvješće s turnira će malo kasnije, jer treba ga pripremiti, ali kao prvo, evo rješenja go-problema.
Lako je uočiti da bijeli namjerava uraditi oči u kutu. Točke A1 i A2 već igledaju kao sigurno oko. Ustvari to i je. Izgleda da bi se trebalo raditi na onemogućavanju rađenja onoga drugog oka, što za opstojnost kamenova jest potreba. Bijeli bi nekako najlakše to uradio ovladavanjem sjecišta na B3. Onemogućavanjem toga će crni formirati svoja nastojanja. Dozvoli li se bijelom da odigra i C2, stvar bi bila riješena. Bila bi tu sigurna 'dva oka' i opstojnost. E, kada tako postavimo stvar i naše gledanje na slučaj, postaje prilično jasno, da je točka C2 vitalna. Možete isprobati sve ostalo, i ako dobro odradite razvoje, vidjeti ćete da ništa ne vrijedi, i da je taj 1. C2, jedino što vrijedi. Dobro, krenimo dalje vidjeti što bijeli može još pokušati.
Nakon prvoga poteza crnoga na C2 prijetnja je daljnji D2, ili D1, ili E1, ili D3. Svi ti potezi osmišljavaju odigrani C2, kao dio koji se spaja s vanjski štitom, vezom po prvom redu ili zarobljavanjem bijelih kamenčića na E-vertkali. Kako to sprijećiti? Odigra li kao drugi potez bijeli na E1, crni bi na D3. Tako bijeli nebi mogao izvući svoja tri bijela na E-vertikali. Pokuša li s C1, crni bi na D1. To bi bila prijetnja 'povratnim udarcem', jer ako bijeli sada uzme kamen na D1 igrom na D2, crni bi odmah uzvratio uzimanjem četiri bijela kamena igrom na D1, gdje je bio upravo zarobljeni crni kamen. Ujedno bi svi bijeli kamenovi u prikazu problema bili tako neopstojni.
Drugi pokušaj bijeloga bi mogao biti igrom na D1. Na to crni igra na D2 uz prijetnju daljnje igre na E1. Tu bijeli nema dobrog nastavka. Možete pokušavati svašta, ali uvijek će na kraju točka B3 biti zarobljavajuća za dio bijelih kamenova, a kamen na C2 ostati zbrinut. Može se i taj B3 popuniti bijelim kamenom, ali tada crni ima vezu prema van ili obara dio bijelih kamenova. Na taj način B3 nije ono drugo oko.
Najinteresantniji nastavak bijeli ima s 2. D2. To problem i preferira kao slijed, jer su zamke nešto sakrivenije.
Na to crni ima potez koji sve objelodanjuje, a vrlo je jednostavan. Igra na 3. D1. Sada bijeli ne smije sprijećiti vezu prema van igrom na E1, jer bi bijeli zarobio njegovu četvorku igrom na D3. Kamen crnoga na C2 je sigurno vezan s vanjskim istobojnim kamenovima po prvom redu, a na trećem redu nije moguće uraditi drugo oko. Moguća su dva tzv. 'lažna oka'. Valja se čuvati lažnih očiju. Ona su zavodljiva i dovode čovjeka do poraza, ako se u njih pouzda. Oči nisu oči što ih vidite, već odraz pravih vrijednosti. Treba ih znati prepoznati. Na našem primjeru to izgleda ovako: bijeli 4. C3 i crni 5. C1. Pogledajte te lažne oči na B3 i D3. Izgledaju kao oči i nevješti misle kako su garancija nekih vrijednosti. Kada crni odigra na E1, bijeli bi se prividno spasio, ako stigne spojiti na D3 i B3, ali tada bi popunio upravo ta sjecišta, koja su izgledala kao oči. To čak nebi ni stigao, ali crni ga nebi ni zarobljavao, jer cijela skupina bijelih kamenova nije opstojna i to može čekati kraj partije. Lažne oči lijepo izgledaju, ali su samo privid. Pravo gledanje je razumom. Razmisliš li, vidjeti ćeš, da tu nema ničega.
Ajajaj i tu je kraj! Naravno, problema ovog, a mi ćemo dalje već slijedeći petak problemom novim.
bl. Muradenu


Post je objavljen 23.05.2005. u 12:41 sati.