Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

EuroSong ili DobarSusjedSong

Image Hosted by ImageShack.us Pričam jučer s rođakinjom i u razgovoru gdje će tko provesti večer ja joj spomenem kako idem van. Na što se ona nasmije i kaže da će ona i muž «biti» na Eurosongu. I zamislite, ja pomislim – kako taj gotovo ritualni događaj gledanja (ili ponekad makar samo slušanja) može proći bez mene? Image Hosted by ImageShack.us Tako da sam odlučila snimiti «zbivanja za pamćenje» i pogledati danas. Uz prednost – prevrtiti mnogobrojne negledljive stvari. Image Hosted by ImageShack.us

Prvo što sam primjetila, kao i svi koji godinama gledamo Eurosong, da je tradicija «dobrosusjedskih» odnosa nastavljena. Pa imamo skandinavsko-baltički, balkanski, sovjetski, mediteranski i možda još koji klan. Tu odstupanja NEMA. Možete li zamisliti da Bjelorusi ne daju bodove Rusima? Ili pak da Island ne da Norveškoj? Dobro, ima i nas ovdje za «raspodjelu» dosta. Image Hosted by ImageShack.us Pa su nam Slovenci dali 12, Bosna i Hercegovina isto tako, Makedonci «samo» 8, a prekodrinski susjedi velikodušnih 10. Šteta da nije bilo i 12, ali treba uzeti u obzir i njihovu grčku braću. Image Hosted by ImageShack.us Dobro, valjda će zapamtiti što smo mi bili darežljiviji od njih pa će nam nadoknaditi druge godine. Image Hosted by ImageShack.us

Čini mi se da je i što se scenografije tiče sve zapravo već viđeno. Jako puno polugolih ženskih tijela, savršeno izbalansiranih kilograma na «pravim» mjestima. Preplanulih, našminkanih, sa savršenim fizurama. Očigledno je i to jedan od preduvjeta za dobitnu kombinaciju, jer ne možemo baš reći da lijepa i zgodna grkinja Grkinja nije u toj kategoriji.

Tradicionalno su stilovi pojedinih zemalja bili neprepoznatljivi. Mađarska mi pjesma nije bila loša, ali ono je bio irski melos. Britanci su bili u turskoj izvedbi sa nekom novom «Jameliom», a i mnogi drugi sa pjevanjem na engleskom jeziku potuno su izgubili vlastiti identitet. Možda i najveći takav gubitak je bio kod naših susjeda iz Bosne i Hercegovine. Tri zgodne plavuše koje podsjećaju na Šveđanke, pjevaju na engleskom jeziku, a stil – nemam pojma čiji, ali sigurno ne njihov. Zato su mi se svidjeli predstavnici Turske, Španjolske, Srbije i Crne Gore, a i naši, koji su ipak imali ono «svoje».

Od onih koje u mnoštvu mogu izdvojiti kao očajne su mi bili Moldavija sa onim tipom smiješne frizure, golog poprsja i za moj ukus očajnom izvedbom u svakom smislu. Još veći vrhunac neukusa mi je norveška ekipa. Nisam uspjela dokučiti je li ono bio transvestit, neki novi «The Cure»-izgled ili? Image Hosted by ImageShack.us Zapazila sam i onu Ruskinju. Vjerovatno i ne bi da nije imala onaj VlatkaKokos-dekolte. Image Hosted by ImageShack.us Možda je to nekome lijepo, meni sigurno nije.

Nekog posebnog favorita nisam imala, ali mogla bih reći da sam iznenađena kako je loše prošla francuska pjesma. Meni je bila baš drugačija. A i ona debeljuškasta i ljepuškasta predstavinica Malte ima lijep glas, a i dobru pjesmu. No, ipak nije od onih zanosnih ljepotica, poput onih predstavnica Švedske koje su bile pratnja, nisam mogla da ne primjetim, zgodnog Šveđana. Image Hosted by ImageShack.us Da, sad kad razmislim, Malta mi je bila najbolja. No «debeljuca» baš i nije «pogodna» za punjenje novinskih stupaca.

Što se našeg Borisa Novkovića tiče, mislim da je sasvim solidno prošao. S obzirom na 39 zemalja koliko ih je ukupno sudjelovalo, biti 11. i nije loše. Članice ansambla Lado bile su dobre, kao i onaj tip u pratnji (čiji mi se stil, da budem iskrena, uopće ne sviđa). Možda je malo pjevao u grču (to je ipak moj subjektivni sud), ali izgledalo je moglo bi se reći, puno bolje od mnogih. Bolje i od pobjedničke pjesme, za koju mi baš i nije jasno po čemu je to bila bolja od mnoštva sličnih.

Da se mene pita, a ne pita Image Hosted by ImageShack.us, uvela bih obavezno pjevanje na materinjem jeziku. Jer, koja je svrha da svi pjevaju na engleskom? Onda to nije EUROsong, nego ANGLOsong. Čini mi se da se ipak polako vraćamo na to da se pjeva na svome jeziku. Trebalo bi napraviti nešto i po pitanju tih «susjedskih» glasovanja. A ne bi bila loša i varijanta – biti kao Talijani i pustiti da se sve to skupa događa i bez nas. Bar neko vrijeme. Za vrijeme kojega bi trebalo smisliti kako pobjediti. Jer, načina sigurno ima. Onaj kvalitetniji dio hrvatske glazbe može sasvim sigurno biti i iznad ne baš prezahtjevnog evropskog glazbenog ukusa.


Post je objavljen 22.05.2005. u 23:07 sati.