Sastojci:
750-1000g junjeće ruže, malo klinčića, 4 režnja češnjaka, dimljena slanina, 1 glavica crvenog luka, kvasina, 100g svinjske masti, komad celerova korijena, peršinovo lišće, sol, papar, naribani muškatni oraščić, 1 čaša prošeka ili crvenog vina, 1 čajna žličica pirea od rajčice, 100g mrkve.
Dan prije napacajte junjeću ružu u razrijeđenoj kvasini u koju ste stavili nekoliko listova lovora, sol i zrnce papra. Izvadite meso iz paca te nabodite listovima slanine i klinčićima.
U velikoj posudi na masti popržite sitno sjeckani celer, mrkvu, peršin i režnjeve češnjaka. Dodajte meso i prijajte sa svih strana dok ne zadobije plemenitu zlatnosmeđu boju.. Polijte sa malo kvasine, čašom crnog vina, dodajte malo muškatnog oraščića i žlicu pirea od rajčice, te nastavite pirjati podlijevajući vodom i vinom oko 1 sat.
Tada izvadite meso i razrežite ga na ploške. Sok od pirjanja propasirajte da dobijete glatki umak u koji položite ploške mesa i pirjajte pašticadu da se sve prožme. U makarskom primorju pašticada se poslužuje sa domaćim njokima ili makaronima.
Post je objavljen 19.05.2005. u 23:02 sati.