Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/greeneyedgirl

Marketing

Guy: But, we only had coffee.
Girl: Yeah, and everybody knows coffee leads to sex. That’s why there is a Starbucks on every corner in America!!!

(overheard on some show while channel surfing)


Još mnogo prije nego što sam došla ovamo čula sam tu izjavu mnogo puta u filmovima i serijama – na svakom ćošku nalazi se Starbucks.
Ja sam ga tek poslije 5 i po godina vidjela na nekom ćošku. U gradu u kojem sam išla u školu ga uopšte nije bilo. Bilo je nekih malih lokalnih coffee places, ali Starbucksa nije. Po prvi put sam ga ugledala u ugromnom shopping centru obližnjeg velikog grada. Čak ni u tom gradu nije ih bilo na ćoškovima. Mislila sam biće drugačije kad se preselim u NY, ali ni ovdje gdje sam sad ni na jednom ćošku nema Starbucksa. Kad se prije 3 godine sagradila velika Barnes & Noble bookstore, u njoj se otvorio Starbucks – koji je to sretni dan bio! Ali dugo mi je trebalo da skontam zašto je to tako – zašto se Starbucksi otvaraju u drugim prodavnicama ili mall-ovima. U velikoj većini američkih gradova ako nemaš auto ne možeš baš nigdje otići. Samo u velikim gradovima koji imaju razvijen javni saobraćaj auto nije svakodnevna neophodnost. Za sve ostale koji ne žive u tim velikim gradovama, ako nemaš auto život ti nije ni malo jednostavan. A ako si u autu, onda ti nije baš jednostavno svratiti u prodavnicu na ćošku ulice da kupiš your morning cup of java. Supply and demand – šta drugo reći.
Ali zato kad smo bili u New York Cityju – e tu je totalno druga slika. Tamo se stvarno na svakom ćošku nalazi Starbucks! Prvi dan ni ja ni dragi nismo mogli svojim očima vjerovati da je to stvarno tako. A drugi dan smo već počeli da se igramo “koliko ćemo ih danas vidjeti” i “na kojoj ulici ih ima više”. Jedan smo čak otkrili i u Trump-ovom hotelu na Petoj Aveniji. Svi mi kažu da ih u Seattle-u ima još vise nego u NYC. Tamo su ipak započeli davne 1971. U posljednje vrijeme imam veliku želju da posjetim Seattle. Ne zbog Starbucksa, ne uopšte zbog toga. Ja čak i ne volim kafu (ne znam je čak ni napraviti kako treba). Osim ako u njoj nema puno creamera, šećera i šlaga, tako da se kafa baš i ne osjeti :) Ali zato volim White Chocolate Mocha sa šlagom naravno – obavezno probajte ako budete u prilici.


Post je objavljen 20.05.2005. u 00:18 sati.