Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Šuvarova generacija

Evo, prošlu noć iznenada umro naš čuveni reformator školstva koji je svoj uradak provodio...davno, još u prošlom tisućljeću, ali u čije zadnje trenutke spada i moja generacija.
Nevjerojatno je to kako ti nečije ideje obilježe i odrede dio života, a onda ga jednog dana više nema, koncept mu je odavno propao, ali su ostale još gomilice raznih pokusnih kunića. Nekoliko generacija školovanih po principu svega po malo i ništa konkretno. Tako smo se mi u kulturi (danas valjda 7. gimnazija) morali nakon prva dva razreda opredijeljivati za tri različita smjera: ako se ne varam bilo je to neko bibliotekarstvo, zatim suradnik za teatar tv i film (-nakon toga si mogao suvereno raznositi kablove po HTV-u) i neki suradnik u indok djelatnostima, a najbolja fora je bila što većina mladih nadobudnika pojma nije imala što znači ta čarobna rječica. A volio je Stipe te razne skraćenice tipa TIPSS (za one mlađe-teorija i praksa samoupravnog socijalizma) kasnije preimenovana u PIG (iliti Politika i gospodarstvo). Nakon takve četiri godine s hrpom raznih predmeta (zadnju godinu uopće nismo imali matematiku-nije da mi je bilo žao,ali nek se zna) mogao si se predbilježiti u neki klan onih vječnih studenata-intelektualaca (jer ipak smo znali o svemu ponešto) najčešće na Filozofskom fakultetu i kombinirati razne varijante po sistemu pokušaja i pogrešaka. Tako si mogao studirati lingvistiku i filozofiju,a kada to završiš budeš valjda dipl. lingvofilozof ili poljski arheolog ili njemački komparativnoknjiževac i tako unedogled, prava vježba za matematičare u igri svih mogućih kombinacija. Poanta svega je da si od tih svih varijanti mogao raditi vrlo malo prikladnih i atraktivnih poslova...
Možda su više sreće imali ovi u "konkretnim" školama tipa MIOC-a, Tesle ili Ruđera koji su barem malo bili određeniji u svojim programima.
Sve u svemu, Stipe nas je lijepo obrazova, pa ja sada znam više od prosječnog Austrijanca u Milijunašu (samo da mi je znati poslovice i uzrečice :), ali zato nemam "konkretnog" posla. Sva sreća da sam se udala za inžinjera (pred kojim je karijera).
Ipak se uvijek s nostalgijom sjetim tih Šuvarovih školskih dana...bilo je lijepo, puno se markiralo, igralo Belu u kantini i tako...a kad je stigla zima cvrčak se smrznuo...a i naš Stipe, laka mu zemljica puna pametnjakovića bez posla.

Post je objavljen 29.06.2004. u 22:00 sati.