Nije ni potrebno otići do Japana kako bi se znalo da je sushi jedan od glavnih japanskih specijaliteta. Naravno, ja sam odmah pri prvom posjetu Japanu tražio sushi bar kako bih isprobao to hvaljeno jelo, a moja gurmanska kritika sadržavala je samo jednu riječ - mljac.
Kao što to mnogi znaju, sushi se sastoji od ribe i riže, koji su u nekim varijantama umotani u nori algu. Pojam sushi je prije nekoliko stoljeća bio korišten za metodu očuvanja ribe, koja se čuvala tako da se oko nje sljepljivala riža.
Danas se sushi obično jede sa shoyu umakom od soje.
Iako se sushi može jesti u brojnim japanskim restoranima, kvalitetan sushi je najlakše pronaći u specijaliziranim sushi barovima.
Uz sushi su u Japanu povezani razni rituali i sushi je definitivno više od običnog jela. U sushi-baru središnja je osoba itamae, stručnjak za sushi, koji je za tu titulu prošao vrlo temeljitu i rigoroznu obuku. Itamae posebno cijeni ljude koji se razumiju u sushi, dok nas gaijine (strance) gleda sasvim drugim očima. Prema pričama itamae potiče još iz drevnih doba samuraja.
U sushi-baru na meniju će uvijek biti nekoliko vrsta sushija, koji se razlikuju u načinu pripreme, ali i u vrsti ribe koja se koristi. Nigirisushi je najuobičajenija forma sushija, a riječ je o "prstićima" riže punjenih sirovom ili kuhanom ribom. Meni se najviše svidio Makisushi, koji se sastoji od riže sa sirovom ribom i povrćem, umotane u nori algu. Sushi valja jesti tako da doista okusite hranu u ustima, jer je riječ o jedinstvenim okusima.
Međutim, prije sushija predlažem da probate sashimi, što sam ja napravio na preporuku itamaea. Riječ je o tanko narezanoj sirovoj ribi, koja se poslužuje upravo takva kakva jest, bez dodatnih priloga, na velikom listu biljke naziva Perilla. Narezivanje ribe za sashimi posebna je umjetnost i za to je iatamae posebno osposobljen. Iako je ovo jelo vrlo nekarakteristično za naša podneblja, vjerujte mi n riječ da ćete ostati impresionirani njegovim fantastičnim okusom! Ako želite pohvaliti vašeg kuhara, biti će dovoljno da zadovoljno kažete "Oichii" (jako ukusno).
Još jedan važan tip - ne brljajte previše po meniju i ne naručujte previše različite ribe i različitih sushija jer će vam se okusi pomiješati i jelo više nećete moći doživiti onako kako ga treba doživiti.
Bilo bi dobro da mi je to netko rekao prije polaska u sushi-bar :-).
A što piti uz sushi? Pa naravno - sake. Dobar izbor je i pivo, a primijetio sam da Japanci često piju i zeleni čaj uz sushi. Međutim, sake se i inače preporuča, jer se kaže da se uz sushi valja piti nešto malo žešće. Uvijek sam mislio da je sake neka teška žestica od riže, no istina je zapravo da ima preko 300 vrsta sakea! Tako nefiltirani sake izgleda kao mlijeko i pije se hladan, dok se neke vrste sakija piju tople, poput malo žešćeg Sho Chiku Baia. Ako ste pak raspoloženi za malo egzotičnije piće, onda preporučam zlatni sake.
Ukoliko počastite iatamea možete podići svoje piće u zrak i nazdraviti sa kampai - to je još jedan dio tradicije u sushi barovima.
Post je objavljen 30.06.2004. u 00:36 sati.